Duşmanul de moarte al „Marelui Uriaş Prietenos“ este deputat PSD. A reclamat la Protecţia Consumatorului cuvintele inventate de Roald Dahl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele Uriaş Prietenos  FOTO ziarulmetropolis.ro
Marele Uriaş Prietenos  FOTO ziarulmetropolis.ro

Unele dintre cuvintele inventate de Roald Dahl şi reclamate de Ostaficiuc au intrat în Dicţionarul limbii engleze – ediţia Oxford. În 2020, politicianul-reclamant a ajuns deputat PSD.

Deputatul ieşean Marius Ostaficiuc a pierdul războiul cu  „Marele Uriaş Prietenos”. Politicianul PSD s-a plâns că în volum erau „greşeli gramaticale”, iar Protecţia Consumatorului Iaşi a interzis comercializarea celebrului volum scris de Roald Dahl şi a amendat o librărie în urma acestei reclamaţiei. Însă, între timp, instanţa a anulat sancţiunile, după ce a constatat că „greşelile” erau modalitatea de exprimare a personajului principal, adică parte din „esenţa poveştii”. 

Potrivit g4media.ro, Protecţia Consumatorului nu a returnat nici acum, la cinci ani după acel moment, suma încasată ca amendă, iar Marius Ostaficiuc a devenit deputat PSD. 

„Demersul meu de atunci a fost unul civic, impulsionat de reacţia unor părinţi care mi-au semnalat aceste aspecte şi mi-au spus: trebuie să faceţi ceva. Într-adevăr ar trebui să recunosc acum că, impulsionat de părinţi şi necitind cartea, nu am avut altceva de făcut decât să mă duc la OPC şi să consider că este o greşeală de fapt a editurii şi să sesizez pe cei de la Oficiul pentru protecţia consumatorilor că în cazul în care s-a făcut o greşeală de traducere din partea editurii să poată să corecteze acest lucru, copiii învăţând greşit din această carte”, a spus deputatul Marius Ostaficiuc.

Judecătorii care au analizat dosarul au constatat, inclusiv în baza unui punct de vedere al unui scriitor, că personajul principal Marele Uriaş Prietenos „nu ştia să vorbească, având limbajul unui copil de 2 ani, acesta făcând dezacorduri şi greşeli gramaticale. Cartea nu conţine erori de traducere, de tehnoredactare sau erori gramaticale, dezacordurile şi greşelile gramaticale regăsindu-se şi în varianta originală a cărţii, fiind folosite de autor în mod intenţionat, tocmai pentru a se înţelege în mod clar că personajul foloseşte expresii greşite şi face greşeli gramaticale”.

De asemenea, între timp, unele dintre cuvintele inventate de Roald Dahl şi reclamate de Ostaficiuc au intrat în Dicţionarul limbii engleze – ediţia Oxford. În 2020, politicianul-reclamant a ajuns deputat PSD.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Primăria de la ţară devenită trambulină pentru funcţii la oraş. Cazul chelneriţei de la Apele Române nu este unic

Ce pensie poţi avea la limita de vârstă, dacă nu ai cotizat minimum 15 ani sau ai doar câţiva ani peste această limită

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite