Cine este dr. Dan Tesloianu, medicul cardiolog suspectat că monta stimulatoare cardiace luate de la morți. A mai avut probleme cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi este supus vineri, 17 februarie 2023, mai multor percheziţii care au loc în cadrul unui dosar de corupție instrumentat de IGPR și procurorii Înaltei Curți.

Dr. Dan Tesloianu de la Iași SURSA ZDI
Dr. Dan Tesloianu de la Iași SURSA ZDI

Conform informaţiilor apărute, de aceste percheziţii este vizat şi dr. Dan Tesloianu, cardiolog în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" din Iaşi.

Informaţiile apărute arată că dr. Dan Tesloianu, împreună cu dr. Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov, dețineau un ONG prin care introduceau banii în circuit legal. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată. Anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele.

A fost acuzat de luare de mită şi înşelăciune

Nu este pentru prima dată cât medicul Dan Tesloianu are probleme cu legea. Acesta a mai fost urmărit penal în 2011 având calitatea de sus­pect. Acuzaţiile care i se adu­ceau erau de luare de mită în formă continuată, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Lui Tesloianu i se im­puta că ar fi pretins şi primit, în două tranşe, de la Mihai B. şi Adrian Gheorghe B. suma de 1.500 de lei pentru a îndeplini co­res­punzător actul medical privind tatăl unuia dintre mituitori, căruia Tesloianu trebuia să îi efectueze o angiografie.

„S-a mai reţinut în sarcina suspectului faptul că în luna februarie 2011 a prescris un număr de şase reţete compensate pe care le-a depus, în vederea de­con­tării, la o farmacie din Iaşi, în care erau indicaţi ca beneficiari in­clusiv unul dintre mituitori, dar şi alte persoane din familia acestuia, în condiţiile în care niciunul din­tre beneficiarii reţetelor nu a fost consultat medical, fapt ce a pro­dus un prejudiciu Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănătate, în valoare de 745 de RON“, se precizează în rechizitoriul de atunci, conform ziaruldeiasi.ro.

Acţiune de amploare, în mai multe judeţe

Astfel, vineri, 17 februarie, are loc o razie de amploare în mai multe județe din țară după ce mai mulți medici sunt suspectați că ar fi montat pacienților stimulatoare cardiace și defibrilatoare luate de la morți. Pacienții care le primeau le plăteau ca fiind noi.

Totodată, oamenii legii au constatat săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora. Anchetatorii au indicii că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.

24 de mandate de percheziţie domiciliară

Autoritățile, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pun în aplicare vineri, 17 februarie, nu mai puţin de 24 de mandate de percheziție domiciliară. Astfel, aceste percheziţii se desfăşoară în județele Brașov, Iași, și Neamț, la sediile sociale ale unor firme, la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau la imobile deținute de acestea.  

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale, a cinci spitale și la un O.N.G..

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre percheziții la Primăria Movileni, în clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași (Policlinica Mare) și la Secția Cardiologie Intervențională din cadrul spitalului cu același nume.

Totodată, vor fi efectuate opt controale economice la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 4 ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală-Direcția regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale vizate, în domeniul producerii și distribuției de echipamente și dispozitive medicale.

De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză și vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Iași.

Echipele participante la operațiune beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. și Ministerului Sănătății.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite