Cum a fost prins doctorul Tesloianu. Spitalul a descoperit în vara anului trecut că folosea echipamente de la decedaţi

0
Publicat:

Principalul vizat de ancheta procurorilor, care are loc şi la Spitalul Spiridon din Iaşi, este dr. Dan Tesloianu, medic primar cardiolog. Acesta a coordonat echipa care se ocupa cu implantarea dispozitivelor ce ajută la corectarea problemelor cardiace, la Clinica de Cardiologie.

image

Astfel, mulţi ani a fost principalul responsabil pentru implantarea acestor echipamente. Aceste dispozitive medicale reprezintă principalul punct de plecare în ancheta procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Juştiţie. Poliţişti de la inspectoratele judeţene din Iaşi, Neamţ, Braşov şi Suceava au fost coordonaţi pentru a pune în aplicare nu mai puţin de 24 de mandate de percheziţie. Această anchetă vizează mai multe infracţiuni, precum: abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. 

"Ziarul de Iaşi" a publicat informaţii prin care precizează care este momentul zero al demărării acestor investigaţii. 

Cum a fost descoperită activitatea medicului ieşean

Conform sursei citate, care a cumulat relatările mai multor surse şi documente oficiale de la Ministerul Sănătăţii, momentul zero ar fi fost un control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, din iunie 2022, finalizat cu două procese-verbale. 

În aceste documente, CJAS Iaşi a menţionat că au fost identificate nereguli în ceea ce priveşte monitorizarea periodică a programelor naţionale de sănătate curativă. Astfel, datorită acestor informaţii, a fost demarat un audit intern la unitatea medicală. 

Pe data de 8 iulie 2022, conducerea spitalului ieşean, prin managerul Dan Timofte, a trimis sesizări la Ministerul Sănătăţii şi către organele de cercetare penală. De menţionat este că managerul de la Spiridon nu a dorit să comenteze cazul, în cursul zilei de 17 februarie, susţinând că unitatea medicală este de acord cu precizările făcute de Ministerul Sănătăţii. 

Ce a reclamat spitalul în urma controalelor făcute de CJAS

„Ziarul de Iaşi" a precizează că unitatea medicală din Iaşi a reclamat că, la nivelul Clinicii de Cardiologie, s-a descoperit utilizarea unor coduri de proceduri care nu reflectă realitatea: codul H12202 - explorarea chirurgicală a venei subclavii şi codul H09305 - explorarea chirurgicală a arterei femurale. 

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către CJAS Iaşi, în sensul supraevaluării lor", se menţionează în documentele transmise de către conducerea spitalului către Ministerul Sănătăţii.

Aceeaşi sursă informează că, încă de atunci conducerea spitalului a descoperit faptul că la Cardiologie se implantau echipamente reutilizate, acestea fiind recuperate de la pacienţi decedaţi. Din informaţiile apărute rezultă că acestea ar fi fost introduse în caietele de sarcini de achiziţii ale spitalului pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în unitatea medicală.

„S-a reclamat utilizarea / implantarea de dispozitive medicale reutilizate, respectiv dispozitive medicale care nu au proveniență din gestiunea / achiziția făcută prin Programul Național de Boli Cardiovasculare finanțat de CJAS Iași (dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații). La fel și introducerea prin comenzi a lotului de «kituri de diagnostic și introducătoare» în caietul de sarcini spre achiziționare prin «Programul Național de Sănătate – Subprogramul stimulatoare și defibrilatoare automate implantabile»; produsele solicitate se folosesc în cadrul unui program din care spitalul nu face parte, respectiv Programul de Resincronizare cardiacă”, se menționează în documentele consultate de „Ziarul de Iași”.

Aceste practici erau folosite în trecut

În urmă cu mai mulţi ani, aceste practici erau întâlnite în spitalele din România. Acum, însă, ele sunt interzise.

„Până în anii 2007 - 2008 s-au folosit pacemakere sau alte dispozitive de la pacienţii decedaţi. În acele momente se făcea acest lucru pentru că erau foarte puţine, iar lista de aşteptare era foarte lungă. Astfel, exista această practică, iar dispozitivele erau refolosite. Ne-am luptat foarte mult pentru a mări Programul Naţional de Cardiologie pentru a avea suficiente dispozitive, iar acum nu ar mai trebui să se întâmple acest lucru. Dacă şi acum există astfel de practici şi dacă nu se folosesc în cazul unui risc vital, ele nu pot fi justificate. În aprilie 2021, în România s-a dat o ordonanţă care interzice acest lucru. Dacă înainte nu era reglementat, de atunci se interzice categoric utilizarea acestor dispozitive. Pentru astfel de încălcări se prevede o sancţiune contravenţională, nu una penală. Cu toate acestea, poate fi vorba despre cazuri în care consecinţele se încadrează în penal. Astfel, dacă s-au perceput sume de bani pentru dispozitive reutilizate, este un lucru foarte grav. Probabil, acest lucru va fi lămurit de către anchetatori. Aceste practici depăşesc deja limitele eticii medicale şi morale", a precizat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite