Diferenţele între gripă şi răceală. Cum se manifestă particular cele două afecţiuni
0Gripa se răspândeşte de la o persoană la alta prin contact direct cu picăturile împrăştiate prin tuse sau strănut, şi prin contact indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât se depun pe diferite suprafeţe.
Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii – nas, gât, bronhii şi uneori plămâni.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), bolnavii care au gripă prezintă unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
O viroză respiratorie simplă, alta decât gripa, se poate recunoaşte după debutul mai lent al bolii şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Viroza uşoară sau răceala începe cu usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. Răceala este cauzată de alte virusuri respiratorii, cum ar fi adenovirus, virus sinciţial respirator, virusuri paragripale.
„Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, şi/sau agrava anumite afecţiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale”, se arată într-o broşură prezentată online de CNSCBT.
Persoanele considerate categorii de risc sunt femeile însărcinate, vârstnicii şi cele cu afecţiuni cronice, cum ar fi: astmul bronşic şi alte boli respiratorii, diabetul zaharat şi alte boli endocrine, boli de inimă, boli de rinichi, boli de ficat, boli metabolice, boli neurologice, obezitate.
Gripa se răspândeşte de la o persoană la alta prin contact direct cu picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut, şi prin contact indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât se depun pe suprafeţe.
Diferenţe dintre gripă şi răceală
Debutul bolii: gripa începe brusc, pe când răceala se instalează treptat
Temperatura corpului: în cazul gripei, temperatura este frecvent ridicată - peste 38 de grade Celsius; în cazul răcelii, bolnavii sunt subfebrili
Dureri de muşchi şi articulaţii: în cazul gripei sunt foarte frecvente, în cazul răcelii sunt rare
Dureri de cap: în cazul gripei sunt foarte frecvente, în cazul răcelii sunt rare
Stare generală: în cazul gripei este frecvent alterată, în cazul răcelii este moderat sau uşor alterată
Secreţii nazale: în cazul gripei sunt rare, în cazul răcelii sunt frecvente
Tuse uscată: în cazul gripei este frecventă, în cazul răcelii este foarte frecventă
Răguşeală: în cazul gripei este rară, în cazul răcelii este frecventă
Citeşte şi:
Un nou deces provocat de gripă - un bărbat din judeţul Iaşi. Numărul deceselor a ajuns la 32