Decăderea unui imperiu din beton şi fier vechi. Grup de firme falimentar din cauza creditelor bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Comănescu FOTO Evenimentul Regional al Moldovei
Constantin Comănescu FOTO Evenimentul Regional al Moldovei

În urmă cu doi ani, grupul Pieta, al omului de afaceri ieşean Constantin Comănescu, anunţa intrarea în insolvenţă a firmelor Remat şi Com-Beton. De atunci, regele fierului vechi de la Iaşi a vândut câteva active importante, dar cele două firme au în continuare datorii totale de peste 120 de milioane de lei.

Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Iaşi, Constantin Comănescu, se confruntă de câţiva ani cu probleme financiare la două dintre cele mai importante firme din grupul Pieta. În urmă cu doi ani, Comănescu a anunţat oficial că firmele Remat, care se ocupă de colectarea fierului vechi, şi Com-Beton, o societate de construcţii, sunt în insolvenţă din cauza incapacităţii de plată a creditelor bancare.  

La acea dată, cele două companii aveau în jur de 400 de obiective mobile şi imobile, în zeci de puncte din ţară, cu o valoare de 48 de milioane de euro, cu TVA.

„La data deschiderii procedurii de insolvenţă, creditorii bancari evaluaseră activele ipotecate ale celor doua societăţi la o valoare de piaţă de aproximativ 60.000.000 de euro. Ne menţinem poziţia prin care arătăm că nu am urmărit şi nu urmărim ca aceste societăţii să fie lichidate şi dorim redresarea şi continuare activităţii lor, iar starea actuală a acestora se datorează „forţării” de către factori externi a executării silite rapide a acestor societăţi“, a punctat la acea dată Constantin Comănescu.

La doi ani distanţă, o parte din activele firmelor lui Comănescu au fost vândute sub preţul pieţei, dar datoriilor au rămas la un nivel foarte ridicat. Potrivit datelor transmise către Fisc, în 2016, datoriile totale de la Remat, una dintre cele mai vechi firme din Iaşi, erau de 83,5 milioane de lei. Cifra de afaceri a fost de sub jumătate de milion de lei, în timp ce pierderile au ajuns la 1,3 milioane de lei. Firma cu domeniu de activitate „recuperarea materialelor reciclabile sortate“ mai avea anul trecut 30 de salariaţi, o reducere drastică faţă de 2012, când numărul mediu de angajaţi a fost de 240. Afacerile Remat de la acea dată erau, de asemenea, pe val, câştigul net fiind de 2,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de peste 169 de milioane de lei.

Pe de altă parte Com-Beton, avea datorii totale de 37,9 milioane de lei. Cifra de afaceri era de puţin peste 630.000 de lei, iar profitul a fost de 662.000, cel mai probabil datorită valorificărilor de active. Firma de construcţii mai avea, la finele anului trecut, 28 de salariaţi, de zece ori mai puţin faţă de 2012, când compania raporta 211 angajaţi şi o cifră de afaceri de 42,5 milioane de lei.

Citeşte şi: 

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite