Cum sunt prezentate tipurile de păduchi şi cât de rezistenţi sunt aceşti paraziţi, „semn al murdăriei şi al mizeriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai detestate insecte, păduchii sunt asociaţi cu mizeria şi sărăcia. Academicianul Ion Simionescu spunea că „amintirea nenorocirilor aduse de păduchi pe vremea războiului te face să-ţi treacă un fior de groază când găseşti un păduche pe tine“.

În volumul „Fauna României“ semnat de academicianul Ion Simionescu sunt menţionate trei tipuri de astfel de insecte. Cei mai des întâlniţi, mai ales la copii, sunt „păduchii de cap“ (Pediculus capitis). „Lungăreţ, cenuşiu, murdar. Ouăle se lipesc cu un capăt de firul de păr, încât pieptenele des nu-l poate lesne dezlipi“, descria academicianul acest „soi“.

Un alt tip este păduchele de haine (Pediculus vestimenti), „singurul purtător al microbilor, ce dau tifosul exantemic. Poduchele de haine este cel mai mare dintre păduchii obişnuiţi la om, căci femeia poate să fie şi de 4 mm de lungă. Are la picioare puternice căngi cu care se prinde lesne până şi de cămaşa de mătase, pe pielea chimirului şi chiar pe banii de hârtie. De obicei se găsesc mulţi în creţurile cămăşii, la gât, la mâneci, la încingătoarea pantalonilor. Tot acolo se găsesc şi lindinele, din care ies păduchii mici, la trup asemenea celor mari. O singură femeie poate da în răstimp de 8 săptămâni şi 5.000 de pui“, explica academicianul Ion Simionescu, care a studiat la Facultatea de Ştiinţe Naturale a Universităţii din Iaşi.

Cel de-al treilea tip, păduchii-laţi sunt prezentaţi, în acelaşi volum, ca „nişte ploşniţe, numai că pieptul e îngust, trupul păros, iar la vârful labelor au nişte căngi tot aşa de rele ca şi ghearele pisicii. De unde se prind nu se mai duc uşor. Ei obişnuiesc a se prinde de părţile păroase de pe trup, altele decât capul“.

Potrivit academicianului, paraziţii sunt rezistenţi: „Nu plesnesc chiar dacă se pune deasupra lor o greutate de 1 kg. Nu mor nici la 12 grade Celsius de frig, iar formolul nu-i omoară decât abia după 24 de ceasuri. Numai căldura le vine de hac. O temperatură de 50-60 grade Celsius îi dă gata. La 100 de grade Celsius mor şi lindele mai rezistente“.
 

Citeşte şi:

Cum să-ţi dai seama că prietenul tău necuvântător are nevoie de o vizită urgentă la medicul veterinar

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite