Cum ştim că suferim de oboseală cronică. Medic: „Glanda care produce hormonul legat de stres funcţionează mai slab“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala este normală dacă apare după un efort fizic sau intelectual întreţinut FOTO Arhivă
Oboseala este normală dacă apare după un efort fizic sau intelectual întreţinut FOTO Arhivă

Oboseala apare în diferite momente ale zilei şi poate fi de mai multe tipuri. Diagnosticarea unui pacient care spune că se simte obosit presupune identificarea momentului şi a contextului în care intervine starea de epuizare.

Oboseala poate fi o stare naturală a organismului sau o alarmă care să atenţioneze asupra unor afecţiuni. Potrivit specialiştilor, starea de epuizare a organismului este o reacţie normală a acestuia, atunci când subiectul a întreţinut un efort continuu şi solicitant.

Medicii endocrinologi consideră că pacienţii trebuie să se adreseze neapărat unui specialist atunci când starea intervine fără să fie implicat un anume efort.

În condiţiile în care subiectul se simte obosit continuu, chiar şi după ce abia s-a trezit, atunci se impune consultarea unui medic neurolog sau endocrinolog pentru a descoperi cu exactitate cauzele afecţiunii. Conform specialiştilor, oboseala este de mai multe tipuri şi, în funcţie de acestea, afectează diferit subiecţii.

„Starea aceasta poate să fie una naturală, care apare atunci când este rezultatul unui efort fizic. Mai putem vorbi şi despre oboseala legată de consumul nervos, în context profesional sau neprofesional. Cu alte cuvinte, stilul de viaţă al unei persoane poate determina oboseala. Pentru noi, este important să identificăm momentul şi contextul în care pacientul resimte oboseala pentru că starea se poate asocia cu diferite afecţiuni, cum ar fi hipertiroida sau insuficienţa cardiacă”, a explicat prof. dr. Voichiţa Mogoş, şeful Clinicii de Endocrinologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Medicul a subliniat că, dacă unele persoane suferă de oboseală din cauza unor boli asociate, altele resimt această stare din cauza „miasteniei”, o formă de oboseală care se manifestă pe parcursul întregii zile la unele persoane cărora „li se închid ochii sau le cad pleoapele”. Miastenia este o disfuncţie neurologică şi trebuie tratată la specialist. Nevroticii sunt o altă categorie de pacienţi care ajung la medic spunând că se simt obosiţi de dimineaţa până seara.

„Sindromul de oboseală cronică se diferenţiază de celelalte tipuri de oboseală prin faptul că glanda suprarenală care produce cortizon, hormonul legat de stres, funcţionează mai slab şi subiectul nu se poate mobiliza când şi cât are nevoie”, a mai adăugat Voichiţa Mogoş.

Potrivit medicului, atunci când starea de oboseală este disproporţionată cu efortul fizic sau intelectual depus poate fi vorba despre o afecţiune patologică, iar pasul imediat următor necesar a fi făcut este consultarea de către un specialist.

Mai puteţi citi şi:

Remedii care te scapă de oboseala cronică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite