Cum scapi de câini agresivi. Sfaturi salvatoare de la un dresor canin: „Mai bine îi atacăm noi decât să fugim“

0
Publicat:

În ultimii ani, în România au avut loc mai multe tragedii din cauza câinilor fără stăpân. Ultima, care a marcat o ţară întreagă, s-a întâmplat la Bucureşti, când o femeie în vârstă de 43 de ani a fost muşcată şi ucisă de mai mulţi câini, în timp ce se afla în zona Lacului Morii, din sectorul 6.

Atac câini SURSĂ Arhiva Adevărul
Atac câini SURSĂ Arhiva Adevărul

Această tragedie a provocat un val de acţiuni în România, atât în rândul autorităţilor, cât şi în rândul cetăţenilor care apelează tot mai des la ajutorul hingherilor, pentru a preveni o astfel de întâmplare. Cu toate acestea, numărul câinilor fără stăpân, care trăiesc pe străzile marilor oraşe, este în continuare unul foarte ridicat.

Reporterii Adevărul au luat legătura cu un important dresor din zona Moldovei, Valeriu Andronic, care a oferit sfaturi şi indicaţii importante prin care a putea să ne salvăm viaţa atunci când suntem puşi într-o situaţie ce pare fără ieşire. 

„Atacul va porni întotdeauna din spatele persoanei atacate"

Specialişii în dresaj canin cunosc foarte bine comportamentul acestor animale şi vorbesc despre instinctul de prădător pe care câinii încă îl au. Astfel, trebuie cunoscute câteva lucruri esenţiale, pentru a ne putea apăra în cazul unui atac. 

„Trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că avem în spatele nostru un copac, un gard sau un perete. O haită de câini te va ataca de la spate, iar o parte - din faţă, dar atacul îl va porni câinele aflat în spatele persoanei. Totodată, este foarte bine dacă avem la noi o pungă sau o haină, pe care să încercăm să o poziţionăm între noi şi câine. Dacă aceştia ar dori să atace, prima dată ar muşca haina respectivă. Totodată, este important să nu dăm drumul obiectului pe care îl avem", a precizat pentru „Adevărul“ Valeriu Andronic, instructor canin, preşedinte la Asociaţia Chinologică Metropolitană Iaşi, preşedinte al Clubului de Dresaj Canin pe zona Moldovei şi deţinător al canisei şi şcolii de dresaj Von Bismack.

Fuga ne poate pune viaţa în real pericol

Conform specialiştilor, o mare greşeală făcută de către cei care sunt atacaţi de câini este fuga. În momentul acela, pentru câini apare instinctul de prădător, iar victima este văzută ca o pradă.

„Nu trebuie să fugim în acel moment. Nu facem gesturi necalculate, nu ţipăm şi nu arătăm că suntem în panică. Dacă un câine simte acest lucru, te va ataca. Dacă o haită de câini vine spre noi, rămânem pe loc, nu ne mişcăm. Nu fugim niciodată şi dacă observăm că vor să ne atace, mai bine îi atacăm noi decât să fugim, să batem în retragere. Câinii simt frica persoanelor deoarce noi secretăm adrenalină şi câinele simte acest lucru. În momentul în care ai fugit, la câine se declanşează instinctul de pradă, exact ca atunci când îi arunci o minge după care aleargă. Ei au în sânge acest instinct", adaugă Valeriu Andronic.

Câinii cu stăpân, care nu sunt dresaţi, pot fi un real pericol

La nivel naţional au existat multe cazuri în care câini care aveau aparţinător au atacat alte persoane sau alte animale pe stradă. Astfel, acest lucru se poate rezolva, spun specialiştii, numai prin dresaj.

„Este foarte important să îţi poţi controla câinele. Prin dresaj, acesta devine obedient, nu mai face tot ce vrea. Tot prin dresaj îl poţi opri de la activităţi pe care nu le doreşti. Chiar şi un câine care nu este agresiv, de exemplu un Labrador, din bucurie, poate răni un copil. Poate sări pe acesta şi să-l lovească, din joacă. Astfel, pot apărea chiar accidente mortale. Aceste lucruri se pot preveni prin dresaj, care începe în momentul în care ai achiziţionat un câine şi durează pe tot parcursul vieţii acestuia", încheie Valeriu Andronic.

În ziua de 21 ianuarie s-a petrecut atacul care a șocat o țară întreagă. O femeie din Capitală, activista de mediu Ana Oros Daraban, care ieșise la alergat, a fost atacată şi ucisă de o haită de câini fără stăpân. Aceasta nu a avut şanse de salvare, fiind găsită moartă, pe terenul viran pe care îl traversa. La nivel naţional, autorităţile locale au început demersuri prin care încearcă să prevină astfel de tragedii. 

În municipiul Iaşi, hingherii adună de pe străzi, zilnic, o medie de zece câini fără stăpân. Cu toate acestea, padocul din oraş pare neîncăpător, în momentul de faţă funcţionând la capacitate maximă. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite