Cum alegem cerealele de la micul dejun. Cantitatea recomandată de nutriţionist
0Prima masă din zi este foarte importantă pentru corpul nostru. De aceea, este indicat să-i oferim cantitatea optimă de alimente care să genereze energia necesară pentru a face faţă activităţilor solicitante de peste zi.
Tot mai mulţi părinţi aleg să pună pe masă, la prima oră a dimineţii, un bol cu cereale şi lapte ori alte produse lactate. Puţini ştiu însă că cele mai dorite astfel de produse, cele din cutiile şi pungile colorate, sunt şi cele mai nesănătoase. „Am studiat piaţa pentru un proiect privind obezitatea la copii şi mi-a fost foarte greu să găsesc cereale sănătoase. Este necesar ca acestea să aibă un adaos foarte mic de zahăr sau deloc, si un aport suficient de fibre. Porţia zilnică recomandată este de 30-40 de grame pe zi, fiind dealtfel specificata pe ambalaj. Aceasta cantitate este echivalenta cu patru linguri de cereale. Atât copiii, cât şi adulţii mănâncă mult mai mult in porţia zilnică “, a declarat dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice în cadrul Clinica de Nutriţie din Iaşi.
Specialistul a mai menţionat că trebuie să urmărim atent eticheta pungilor de cereale şi să identificăm: „conţinutul de sare, de grăsimi, incluzând aici acizi graşi saturaţi poli- şi mononesaturaţi; se adaugă uneori uleiuri vegetale, ulei de palmier de exemplu, care sunt permise pentru consum în cantităţi mici, excesul generând efecte nedorite“.
Un alt element important de analizat este conţinutul de fibre. „Ar trebui să fie măcar 5-6 grame de fibre. Cele mai sănătoase cereale sunt totuşi cele fără adaos de zahăr. În general, acestea nu au gustul dulce pe care îl aşteptăm, dar ele pot fi combinate cu fructe şi îndulcitori. Este recomandat să alegem cereale pe care să le consumăm dimineaţa cu lapte sau iaurt, şi să le asociem fie cu o linguriţă de miere, fie cu fructe proaspete sau uscate. Fructele uscate mari (prune uscate, caise) să nu fie mai mult de două-trei bucăţi, iar un alt exemplu poate fi o jumătate de banană şi 5 căpşuni asociate porţiei de cereale“. Un alt ingredient pe care l-am putea include la micul-dejun este reprezentat de seminţele de chia, care ajută la menţinerea saţietăţii şi prin aceasta favorizează o greutate normală.
Totodată, specialistul atrage din nou atenţia la modul în care ne raportăm la mâncare.
„Este necesar să implementăm procesul de a mânca conştient pentru fiecare dintre noi. Alegerea este întotdeauna a ta, ceea ce mănânci se contorizează, nu este indicat să deschizi frigiderul şi iei de acolo ce găseşti, pentru că iţi este foame până este gata ce pregăteşti“, a mai punctat dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice în cadrul Clinica de Nutriţie din Iaşi.
.