Legătura dintre lactate şi boala care face ravagii la nivel mondial. Care este efectul iaurtului consumat zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este recomandat să consumăm maxim două pahare de iaurt pe zi FOTO Sutterstock
Este recomandat să consumăm maxim două pahare de iaurt pe zi FOTO Sutterstock

Studii internaţionale publicate recent au investigat relaţia dintre consumul de produse lactate şi boala cardio-vasculară, principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, a explicat pentru „Adevărul“ cum pot fi consumate produsele lactate, dar şi efectele lor asupra organismului.

Nutriţionistul ieşean a vorbit despre rezultatele a două studii publicate în primăvara acestui an de echipe de cercetători din ţările nordice, pe tema consumului de lapte şi produse lactate şi relaţia cu principala cauză de mortalitate din lume: boala cardio-vasculară.

„Au evidenţiat că un consum între 80 şi 200 de mililitri de iaurt nedegresat, pe zi, este asociat cu reducerea bolii cardio-vasculare şi a bolii coronariene. Însă consumul zilnic a mai mult de 200 de mililitri de iaurt sau lapte trebuie discutat cu medicul curant. Aceste produse lactate au fost asociate, tradiţional, cu creşterea LDL- colesterolului (a colesterolului rău) şi prin acesta cu creşterea riscului de boala cardio-vasculară, fapt contestat acum si aflat in cercetare ştiinţifică la momentul de fata. O atenţie sporită se acordă efectului pozitiv asupra florei intestinale, datorita conţinutului probiotic al iaurtului. O floră intestinală sănătoasă are un cuvânt de spus în tot ce înseamnă imunitate, reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2, de tip 1, echilibru ponderal şi reducerea riscului pentru boală cardio-vasculară“, a transmis dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice în cadrul Clinica de Nutriţie din Iaşi.

Potrivit specialistului, sunt recomandate produse lactate cât mai naturale, fără adaosuri de zahăr. Trebuie evitate şi iaurturile scăzute în grăsime, cele „low-fat“, care pot avea un conţinut mai ridicat de zahăr, adăugat pentru a înlocui gustul bun al grăsimii.

„Aceasta este una din problemele lumii moderne, s-a adăugat zahăr pentru că ne-am obişnuit cu gustul dulce. Ideal ar fi să consumăm iaurt natur, nedegresat şi nu mai mult de două pahare pe zi“, a explicat medicul specialist.



În ceea ce priveşte brânza, potrivit studiilor recente, consumul a 35- 50 de grame pe zi arată o reducere cu 11% a bolii cardio-vasculare şi cu 10% a bolii coronariene. Este recomandată brânza proaspătă. Spre exemplu, brânza de vacă, urda, caşul poate fi consumat în cantităţi de până la 150 de grame pe zi, pe când brânza tare doar 35-50 de grame pe zi. Diferenţa de cantitate are în vedere conţinutul mai mare în grăsimi saturate şi proteine al brânzeturilor tari de tip parmesan, emmentaler etc. „Este extrem de importantă cantitatea de alimente pe care o consumăm. Spre exemplu, laptele este un lichid înalt caloric, iar dacă îl consumăm în cantitate mare putem genera creştere ponderală“, a punctat dr. Delia Pintilei.

Aceasta a subliniat că este important modul în care asociem produsele lactate cu celelalte alimente, astfel încât să poată fi consumate în oricare din cele trei mese principale ale zilei, fără a depăşi însă gramajul recomandat unei alimentaţii echilibrate.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite