Creşte numărul morţilor în satele româneşti. „Ambulanţele urlă, autorităţile să se trezească!”
0Incendierea vegetaţiei uscate este interzisă, însă satele româneşti sunt poluate încontinuu de astfel de obiceiuri. Specialiştii trag atenţia asupra creşterii numărului deceselor în sate.
Concluzia trasă de către cercetătorul ieşean Silviu Gurlui, este îngrijorătoare: obiceiurile oamenilor de a incendia frunzele, gunoaiele şi alte resturi mai ales pe timp de toamnă amplifică pandemia şi cresc numărul de decese în satele româneşti.
„Sunt tot mai multe decese la sate cauzate de situaţia actuală. Salvările urlă prin sate. Eu văd ce e acum în mediul rural. Poluarea creşte incredibil. Fum, incendii, praf în cantităţi mari. Poluarea agravează foarte mult starea de sănătate şi amplifică pandemia. Perioada aceasta de sfârşit de octombrie şi început de noiembrie este critică. Aveţi grijă, renunţaţi la incendierea din curţi, de pe terenuri, din câmp. Facem mult rău dacă vom continua astfel. Autorităţile să se trezească şi să stea cu mic cu mare în teren să explice oamenilor”, a transmis profesorul universitar ieşean.
La ultima raportare, la nivelul judeţului Iaşi au fost raportate 502 noi cazuri de infectare cu Sars-CoV-2, iar incidenţa a ajuns la 8,85 cazuri la mia de locuitori.
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională a cărei cuantum este cuprins între 3000 - 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.
Vă recomandăm să citiţi şi: