Confirmare de sindrom hemolitic uremic şi la un copil internat la Spitalul de Copii din Iaşi. Pediatru: „Momentul de uremie a fost anterior internării în acest spital”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei bebeluşi din judeţul Argeş şi-au pierdut viaţa din cauza sindromului hemolitic uremic FOTO: Mediafax
Trei bebeluşi din judeţul Argeş şi-au pierdut viaţa din cauza sindromului hemolitic uremic FOTO: Mediafax

Pediatrii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi au confirmat azi diagnosticul de sindrom hemolitic uremic la o fetiţă de un an şi două luni transferată vineri seara de la spitalul din Bacău.

Medicii ieşeni au confirmat diagnosticul de sindrom hemolitic uremic la pacienta adusă de urgenţă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Fetiţa a fost diagnosticată azi cu sindrom hemolitic uremic „în convalescenţă”, medicii apreciind că, deşi fetiţa nu are acum probleme renale, le-ar fi avut înainte de internare. 

Fetiţa a fost transferată de un echipaj SMURD Iaşi la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi în cursul serii de vineri cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic.

După un prim set de analize, medicii au fost rezervaţi în a susţine diagnosticul pentru că fetiţa nu avea insuficienţă renală acută - indicator specific afecţiunii.

În cursul zilei de azi, pediatrii au precizat că diagnosticul final este de „sindrom hemolitic uremic în convalescenţă”, fiind posibil ca pacienta să fi avut modificări ale uremiei înainte de a ajunge în spital.

„Azi (n.r. duminică), după încă o serie de investigaţii şi după reanalizarea datele de anamneză, examen clinic şi laborator rezultă că este posibil ca momentul de uremie să fi fost anterior internării în acest spital, de aceea considerăm că pacientul are sindrom hemolitic uremic în convalescenţă”, a explicat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.  

Sâmbătă, medicul arăta că nu se poate vorbi despre un sindrom hemolitic uremic pentru că analizele arătau numai o serie de modificări hepatice, nu şi renale. 

„Pacienta în vârstă de un an şi trei luni a fost dirijată la noi de la spitalul din Bacău pentru o anemie severă, asociată cu scăderea trombocitelor şi cu modificări ale sumarului de urină. După analize şi evoluţie, s-a ridicat suspiciunea unui sindrom hemolitic post diaree. Noi nu puteam să avansăm diagnosticul de sindrom hemolitic uremic întrucât pacientul nu prezinta semne de uremie, adică insuficienţă renală”, arăta ieri medicul pediatru. 

Potrivit specialiştilor, copila a avut diaree în ultimele două săptămâni, fiind tratată iniţial acasă. Fetiţa se află, în prezent, internată în secţia de nefrologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi pentru monitorizarea funcţiei renale.

Conform profesorului Marin Burlea, şeful secţie de gastroenterologie a spitalului, apariţia cazului nu are legătură cu situaţia bebeluşilor din Argeş, anual, în spitalul ieşean, fiind internaţi şapte-opt copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic.

Declaraţii contradictorii în legătură cu diagnosticul fetiţei

În ultimele două zile, cazul de la Iaşi a fost obiectul unor declaraţii contradictorii între pediatrii din Spitalul de Copii „Sfânta Maria” şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Dacă ministerul s-a grăbit să anunţe încă de vineri că fetiţa suferă de sindrom hemolitic uremic, cu toate că nu avea toate analizele efectuate, medicii au confirmat abia ieri diagnosticul. Sâmbătă, reprezentanţii unităţii medicale spuneau că nu pot „avansa diagnosticul” de sindrom hemolitic uremic pentru ca, în ziua următoare, să susţină, totuşi, că fetiţa suferă de aceeaşi afecţiune care a determinat decesul a trei bebeluşi din judeţul Argeş. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii vineri seara cazul a fost luat în evidenţă după ce Direcţia de Sănătate Publică Bacău a raportat, conform unui ordin de ministru recent, apariţia unui caz de sindrom hemolitic uremic în Spitalul Judeţean Bacău. 

„În această seară, (n.r. vineri) Direcţia de Sănătate Publică Bacău a informat Ministerul Sănătăţii conform ordinului ministrului Sănătăţii de raportare zilnică a cazurilor de boal diareică gravă şi sindrom hemolitic uremic, cu privire la apariţia în ziua de vineri a unui caz de sindrom hemolitic uremic la Spitalul Judeţean din Bacău, copilul fiind ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Pacientul a ajuns la Iaşi cu aproximaţie la ora 20.00, urmând să fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariţiei sindromului”, se arăta într-un comunicat emis vineri seara de MS.

În ziua următoare, medicii ieşeni au explicat că, după un set de analize, copilul nu prezenta toţi indicatorii specifici pentru a fi diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic. Mai exact, analizele arătau modificări hepatice, dar nu şi modificări renale care să determine o posibilă insuficienţă renală acută.

După aceste explicaţii ale pediatrilor de la Spitalul „Sfânta Maria”, în cursul amiezii de sâmbătă, MS a revenit asupra informaţiilor iniţiale şi, în cadrul unei conferinţe de presă, a infirmat existenţa cazului de sindrom hemolitic de la Iaşi.

„În cazul de la Iaşi nu se poate confirma această boală din mai multe motive: boala acestui copil a debutat cu două săptămâni în urmă cu boală diareică acută. Copilul a fost tratat la domiciliu pentru această boală, după aceea s-a mers într-un laborator privat unde s-au făcut nişte investigaţii care confirmă numai o parte din sindromul hemolitic uremic. Adică acest copil are anemie şi trombocitopenie însă nu are insuficienţă renală acută. Deci, infirmându-se insuficienţa renală acută nu ne aflăm în conjuctura clinică şi biologică a sindromului hemolitic uremic”, a arătat dr. Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de nefrologie de la Spitalul „Marie Curie” din capitală.

Ulterior, după aproape 24 de ore, reprezentanţii spitalului au explicat că fetiţa a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic în convalescenţă, fiind posibil ca uremia să fi fost modificată înainte de internarea în spital. 

Citeşte şi:

Zece copii din Argeş, transportaţi în stare gravă la Bucureşti. Parchetul a deschis dosar penal pentru moartea unei fetiţe de un an

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite