Publicaţie evreiască: Cercetătorul iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat de agenţi Mossad. Arma folosită cântărea o tonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul ambuscadei împotriva lui Mohsen Fakhrizadeh FOTO BBC
Locul ambuscadei împotriva lui Mohsen Fakhrizadeh FOTO BBC

Cercetătorul în fizică nucleară Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis cu o armă automată de „o tonă” introdusă clandestin pe bucăţi în Iran de serviciul secret israelian Mossad, scrie săptămânalul The Jewish Chronicle, cea mai veche publicaţie evreiască din lume.

Citând surse din serviciile de informaţii, The Jewish Chronicle scrie că ambuscada împotriva lui Fakhrizadeh a implicat 20 de agenţi, cetăţeni israelieni şi iranieni, care au avut nevoie de opt luni de supraveghere pentru a trece la acţiune.

Mohsen Fakhrizadeh a murit la 27 noiembrie, la un spital, la scurt timp după ce a împuşcat în maşina sa în apropiere de Teheran.

Considerat cel mai important cercetător iranian din domeniul fizicii nucleare, Fakhrizadeh era suspectat de mult timp de Israel şi de occidentali că era creierul unui program secret destinat dotării regimului de la Teheran cu bomba atomică.

Potrivit Jewish Chronicle, moartea cercetătorului „a prelungit perioada de timp care i-ar trebui Iranului pentru a fabrica o bombă de la aproximativ trei luni şi jumătate la doi ani”.

Sursele publicaţiei cu sediul la Londra spun că agenţii Mossad au instalat arma automată pe o camionetă Nissan şi au operat-o de la distanţă atunci când au luat ţinta în vizor. „Era atât de grea pentru că includea o bombă care a distrus dovezile după asasinat”, scrie săptămânalul evreiesc.

Publicaţia mai scrie că Israelul a acţionat „singur, fără implicare americană”. Totuşi, Washingtonul a fost informat în prealabil.

La scurt timp după asasinarea lui Fakhrizadeh, Iranul a arătat cu degetul spre Israel. Există „indicii serioase ale unui rol israelian”, a scris pe Twitter ministrul iranian de Externe Javad Zarif.

Israelul refuză în continuare să comenteze acest caz. „Nu comentăm niciodată pe astfel de subiecte. Nu există nicio schimbare în ceea ce priveşte poziţia noastră”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului israelian, citat de Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite