Chiriile studenţeşti din România, la preţuri cât un salariu minim
0Mulţi dintre elevii care au terminat clasa a XII-a în acest an ştiu deja dacă vor începe sau nu facultatea în această toamnă şi în curând va începe şi goana după chirii şi cămine.
Studiile superioare devin tot mai costisitoare pentru studenţii români, mai ales dacă aceştia preferă să îşi continue cursurile după terminarea liceului într-un alt oraş decât cel natal. Asta din cauza preţurilor la chirii, care sunt într-o creştere continuă, mai ales în oraşele universitare.
Preţurile la chirii cresc odată cu preţurile la cumpărarea apartamentelor, iar la acestea se adaugă taxe de studiu plus alte cheltuieli lunare pe care multe familii nu le pot suporta.
Cluj-Napoca conduce în topul chiriilor din România, oraşul fiind urmat la mică distanţă de Iaşi, Bucureşti şi Braşov, alte trei centre universitare importante ale României. În acest clasament urmează Constanţa şi Timişoara, iar Oradea, oraşul cu o creştere uriaşă în ceea ce priveşte popularitatea în ultimii ani, abia prinde top 10, păstrând încă preţuri suportabile la chirii.
Pentru un apartament cu o cameră, la Iaşi, un student va fi nevoit să plătească, începând din toamna anului 2022, un preţ mediu de 270 de euro, în timp ce la Cluj-Napoca, de exemplu, un apartament cu o cameră se găseşte la cel puţin 320 de euro, în funcţie de zonă.
Un apartament cu două camere, care poate fi împărţit de doi, până la patru studenţi, ajunge în zona Mărăşti, din Cluj-Napoca, la peste 400 de euro, în timp ce la Iaşi o chirie cu două camere într-o zonă aflată la câteva minute de centru, depăşeşte 350 de euro. Zonele centrale şi cele aflate în imediata apropiere a universităţilor sunt căutate în general de către studenţii străini, care nu se sfiesc să plătească peste 500 de euro pentru un apartament cu două camere, în oricare dintre centrele universitare amintite.
Studiile realizate de către agenţiile imobiliare arată că oferta este tot mai mică în ultimele luni, în Cluj-Napoca înregistrându-se scăderi de până la 45%, la Iaşi de 24%, iar la Constanţa, de exemplu, de 17%.
O altă variantă de cazare pentru studenţi o reprezintă căminele studenţeşti, preţurile de aici fiind situate între 140 şi 640 de lei, în funcţie de cămin şi de numărul de persoane din cameră. Camerele cu cele mai mici preţuri au în dotare până la şase-opt paturi, iar cele care depăşesc 120 de euro sunt căminele care oferă cazare pentru o singură persoană în cameră, cu televizor şi baie proprie.
Odată cu apropierea de începutul anului universitar, programat la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, este de aşteptat ca preţurile la chirii să mai crească cu câteva procente, în toate oraşele universitare din ţară.
Vă recomandăm să citiţi şi: