Cel mai mare spital mobil COVID-19 din România a fost inaugurat. Surprinzător, se află într-o comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia de ATI a spitalului mobil de la Iaşi   FOTO Alina Batcu
Secţia de ATI a spitalului mobil de la Iaşi   FOTO Alina Batcu

Unitatea medicală are o capacitate de 250 de paturi, din care peste 100 de ATI. Termenul iniţial de aducere şi asamblare a complexului medical era 27 mai.

Luni, 7 septembrie, a avut loc inaugurarea celui mai mare spital mobil COVID-19 din România, cu 250 de paturi, din care 103 de ATI, în comuna Leţcani, judeţul Iaşi. 

La eveniment au participat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Alina Popa, director Euronest, reprezentantul constructorului (Global SDI LLC, Turcia) şi Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

„Am reuşit să finalizăm acest spital de 10 mii de metri pătraţi, o unitate complexă, unică în ţară şi în centrul şi estul Europei. Spitale asemănătoare mai funcţionează acum doar în Belgia şi Austria. Unitatea va funcţiona ca secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase, a costat 13,2 milioane de euro, are 250 de paturi, 100 de paturi de terapie intensivă plus trei paturi de terapie pentru blocul operator, sală de operaţie, sală de naşteri, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare, radiologie (două computer tomografe- unul fix, celălalt mobil), este o unitate medicală cu presiune negativă”, a spus Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. 

spital

 Holul spitalului mobil de la Iaşi   FOTO Alina Batcu

Rămân de obţinut avizele de funcţionare, complexul urmând să fie administrat şi folosit ca secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

„Suntem într-un moment în care Iaşul este pe primele trei locuri la numărul de cazuri cu Covid 19. Avem nevoie de paturi atât pentru zona de pacienţi confirmaţi, cât şi pentru cea de terapie intensivă, iar acest spital este, putem spune, o gură de oxigen. Odată ce vom putea aduce pacienţi aici, vom face o dezinfecţie generală în pavilioanele de la Spitalul de Boli Infecţioase, iar acestea vor putea fi redate tratării celorlalte tipuri de boli. Se va face totodată şi o rotaţie a cadrelor medicale din spitalul nostru, care vor lucra la spitalul mobil. Dacă va fi cazul, vom detaşa personal din alte unităţi, păstrând un nucleu care cunoaşte  specificul activităţii Sars-Cov 2”, a afirmat, la inaugurarea spitalului, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Spitalul mobil va funcţiona în zona Parcului Industrial TransAgropolis de la Leţcani, situat pe drumul european E583, la intrarea în municipiul Iaşi. În această unitate medicală mobilă se va face trierea pacienţilor din Iaşi şi din cele şase judeţe ale Moldovei care s-au infectat cu coronavirus.

Termenul iniţial de aducere şi asamblare a complexului medical, stabilit în contractul încheiat de Euronest, în calitate de achizitor, cu furnizorul spitalului mobil din Turcia era 27 mai. 

spital

Spitalul mobil de la Leţcani, Iaşi  FOTO Alina Batcu

Vă mai recomandăm şi:

DOCUMENT Ministerul Sănătăţii a publicat analiza epidemiologică pe localităţi, în funcţie de care se stabilesc scenariile pentru începerea şcolii

Zonele în care noul coronavirus a avut cea mai largă răspândire în ultimele 24 de ore. Bucureşti, pe primul loc 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite