Cel mai lung poem din lume? Un român vrea să intre în Cartea Recordurilor cu o poezie scrisă la închisoare timp de 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Geanopol, într-o fotografie din 2010, atunci când poezia lui ajunsese la "abia" 21.720 de strofe FOTO Adevărul
Florin Geanopol, într-o fotografie din 2010, atunci când poezia lui ajunsese la "abia" 21.720 de strofe FOTO Adevărul

Florin Geanopol, un sucevean în vârstă de 49 de ani, a lucrat la poezie din 1996 şi până în decembrie 2012, moment în care a fost eliberat din închisoare.

Florin Geanopol a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru o dublă crimă comisă în oraşul natal, Vatra Dornei, în 1996. Şi-a înjunghiat un prieten şi pe concubina acestuia. A susţinut mereu că a fost în legitimă apărare şi că încadrarea la "omor deosebit de grav" a fost o greşeală a investigatorilor pe care va lupta s-o repare până la sfârşitul vieţii.

În afară de studiul Codului Penal şi a modalităţilor prin care poate da în judecată statul român la CEDO, suceveanul şi-a mai petrecut vremea în penitenciar şi povestindu-şi viaţa în versuri. Zi de zi, din 1996 şi până în decembrie 2012 când a fost liberat condiţionat, după 16 ani de detenţie, Geanopol a scris la poezia pe care a intitulat-o "Scrisoare umanităţii". Manuscrisul a ajuns la 1.500 de pagini şi la 27.000 de strofe. Cântăreşte 6 kilograme. 

„Aproximativ 10 ore pe zi lucram la poem. Mai făceam şi pauze, în alte zile desenam", explică Florin Geanopol. După cum precizează pe copertă, cartea este „dedicată lui Eminescu", poetul care l-a inspirat.

Geanopol povesteşte în versuri întâmplările care i-au marcat viaţa, făcând referiri la persoanele apropiate, dar şi la evenimentele din ultimul deceniu. „Am scris câteva strofe şi despre fiica mea şi tatăl meu, dar şi despre moartea lui Michael Jackson. Am făcut referire şi la corupţia din justiţie. Nu îmi fac ciorne înainte, ci totul vine de la sine", adaugă bărbatul.

Fragmente din "Scrisoare Umanităţii" (foto dreapta):

pagina 1

Căci, eu sunt iluzionistul,
Ce face din om, când citeşte;
Pe visătorul, ce-şi ia zborul,
Şi-n alte lumi, se opreşte!
Te voi introduce cititorule,
Acum, într-o altă viaţă;
Trecută prin necazurile
Legate doar prin speranţă.

Pagina din poezia lui Florin Geanopol

Pe această viaţă a mea
Ţi-o povestesc în versuri.
Tu îmi vei afla durerea,
Suferită, în alte timpuri.


pagina 917

Tată îmi cer iertare!
Pentru că te-am supărat-
Fiind într-un necaz mare....
Nu m-am autocontrolat!
N-am ştiut a preţui-
Ale tale sacrificii
Şi regret, cât oi trăi
Că ţi-am creat prejudicii."

Încă din perioada în care a fost închis la Penitenciarul Iaşi, Geanopol a început să facă demersuri la conducerea închisorii pentru a-l ajuta în tentativa lui de a-şi omologa lucrarea drept "cea mai lungă poezie din lume". După cunoştinţele lui, recordul în vigoare ar fi de 14.000 de strofe. "Este o poezie a unui indian, inspirată din Mahabharata. Am citit-o şi pe aceea. A mea e, practic, dublă. Am luat legătura pe internet cu cei de la Guiness World Records, care mi-au spus că vor trimite la Vatra Dornei o echipă care să-mi omologheze poezia", a explicat Florin Geanopol.

După ce a ieşit din închisoare, Geanopol s-a întors la Vatra Dornei, unde-şi câştigă existenţa cinstit, vânzând bere şi apă minerală călătorilor din trenuri. 

CONCURENŢĂ SERIOASĂ

Tentativa suceveanului de a intra în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă poezie din lume ar putea fi contestată chiar de către un conaţional. 

Andrei Gheorghe, un tânăr din Bucureşti, a conceput în 2009 un program care combină automat postări de pe Twitter care rimează. Poezia creşte zilnic cu 4.200 de versuri, potrivit programului, şi rezultă astfel "cea mai lungă poezie din lume", după cum a promovat-o Gheorghe. "De când a fost lansat, proiectul meu a generat destul de multe reacţii pe bloguri din întreaga lume, mulţi considerând această formă de poezie artă colectivă. Nu pot să mă pronunţ în această privinţă, dar dacă oamenilor le place conceptul şi găsesc interesante versurile, cu atat mai bine", a declarat Andrei Gheorghe în 2009, după ce proiectul său a devenit popular. Astăzi, 28 ianuarie, poezia lui Gheorghe ajunsese la 1,353,298 de versuri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite