Cei mai frumoşi studenţi. Tinerii care au intrat la facultate, chiar dacă s-au născut cu dizabilităţi. „Tot ce fac este durere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Dăncinescu (centru) şi Răzvan Ştefănescu (dreapta), doi tineri din Iaşi care şi-au depăşit condiţia FOTO Facebook/Razvan Stefanescu
Andreea Dăncinescu (centru) şi Răzvan Ştefănescu (dreapta), doi tineri din Iaşi care şi-au depăşit condiţia FOTO Facebook/Razvan Stefanescu

Fundaţia „Steaua Speranţei”, cunoscută şi cu numele de „Star of Hope Romania”, rescrie de mai bine de 15 ani poveşti de viaţă ale căror începuturi sunt sub semnul abandonului sau al handicapului.

La Iaşi, Fundaţia „Steaua Speranţei” nu a aprins doar speranţa în inimile celor bolnavi, ci a făcut posibilă recuperarea şi tratamentul a peste 400 de copii diagnosticaţi cu Sindromul Down, autism, epilepsie, alte boli asociate, tulburări de  învăţare şi dizabilităţi. Cu sprijin financiar de la suedezii şi norvegienii de rând, Fundaţia „Star of Hope Romania”, cu sediul la Iaşi, a schimbat destine.

Lui Răzvan Ştefănescu, acum în vârstă de 20 de ani, i-a asigurat cele şase operaţii la picioare, fără de care i-ar fi fost imposibil să se deplaseze. Diagnosticat la naştere cu artrogripoză congenitală, o boală care deformează oasele, şi considerat un copil care nu are şanse de supravieţuire, Răzvan a fost abandonat de părinţii din Vaslui imediat după ce a venit pe lume.

„Când am intrat în programele Fundaţiei «Star of Hope» aveam doi ani. Eram abandonat, trecusem prin trei leagăne pentru copii şi mă aflam la cel din Fălciu. Acolo a venit o echipă din Suedia care a încercat să ajute mai mulţi copii cu operaţii şi s-au uitat şi la mine. Au spus că mă pot recupera şi eu, iar apoi am fost la spital unde am făcut şase operaţii la picioare. După prima operaţie, medicul nu a crezut că eu o să merg. Totuşi, cu recuperare, operaţii şi tratament abia la patru ani am început să merg”, a relatat Răzvan.



De tratamentul special de care copilul a avut nevoie s-au îngrijit părinţii săi adoptivi, o familie care s-a mutat la Iaşi dintr-un sat din judeţul Vaslui, astfel încât băiatul să aibă aproape specialişti care să-l ajute şi condiţii decente de viaţă. „Mama lucra la centru de plasament unde mă aflam. A mers cu mine pe la medici cât eram acolo şi aşa a prins drag de mine, încât a vrut să aibă mereu grijă de mine. Astfel, la şapte ani a finalizat actele de adopţie, iar după un timp ne-am mutat la Iaşi. Am venit aici pentru că, la un moment dat, când eram în clasele primare, la ţară, am căzut pe lângă toaletă şi am stat în frig vreo patru ore pentru că, neavând rotulă, nu m-am putut ridica. Atunci mama a spus că ne mutăm să am alte condiţii”, a mai spus Răzvan.

La Fundaţia „Star of Hope”, copilul a făcut kinetoterapie, masaj, fizioterapie, astfel încât să se poată deplasa. Astăzi, Răzvan declară că se simte foarte bine. Este student în anul al II-lea la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată de la Universitatea „Gheorghe Asachi”, face sport de performanţă de zece ani - înot şi tenis de masă - şi pregăteşte, împreună cu fundaţia, un proiect pentru integrarea tinerilor cu dizabilităţi pe piaţa muncii.

image

„Îmi place să conbin sportul cu informatica. La sală când merg, cei din jurul meu se miră de voinţa pe care o am. Pe partea de pregătire profesională sunt la fel de mulţumit. Am fost la concursuri organizate de Google, am ajuns printre cei mai buni. Pentru viitor, mă gândesc să facem ateliere protejate pentru persoane cu dizabilităţi, să angajăm oameni cu dizabilităţi”, a conchis tânărul.

Povestea ambasadorului „Star of Hope Romania”

Andreea Dăncinescu, o tânără de 24 de ani diagnosticată la naştere cu paralizie cerebrală, a descoperit Fundaţia „Star of Hope” de la vârsta de opt ani. Ieşeanca a făcut cu ajutorul fundaţiei terapie de recuperare, kinetoterapie şi o operaţie pentru detensionarea musculaturii. Prin intermediul procedurilor medicale, Andreea a reuşit să-şi învingă dizabilitatea şi să se deplaseze cu un cadru. „Problema mea de sănătate provoacă durere. Tot ce face o persoană cu acest diagnostic este cu durere. O durere continuă, de neoprit. Şi kinetoterapia este dureroasă pentru că, prin acţiune, corpul nostru se încordează”, a povestit tânăra.



Andreea s-a născut la şapte luni, iar de la un an şi jumătate face recuperare medicală.
Fundaţia „Star of Hope Romania” a ajuns la familia tinerei când aceasta avea opt ani.

andreea dancinescu si razvan stefanescu

Psihopedagogii centrului au bătut într-o zi la uşă şi şi-au oferit, gratuit, sprijinul şi ajutorul. La început, familia Dăncinescu nu a crezut că promisiunile fundaţiei vor fi şi realizate, însă, după ce au început efectiv să lucreze cu specialişti, părinţii copilei s-au lămurit că intenţiile celor de la „Star of Hope” sunt dintre cele mai bune. Astăzi, Andreea este absolventă a Facultăţii de Psihologie de la Universitatea „Petre Andrei” şi se pregăteşte de admiterea la doctorat, unde-şi propune să cerceteze terapia prin dans.

„Din cauza afecţiunii, eu scriu foarte încet şi totul înseamnă durere. La universitate am găsit o deschidere aparte, adică au zis că mă lasă să-mi dau examenele oral, ceea ce a însemnat pentru mine o şansă. Parcă am păşit în altă lume în care nu am mai fost. Am văzut cu totul altă atitudine, de acceptare, de integrare, de deschidere, de susţinere. M-au lăsat să mă dezvolt la adevărata mea capacitate şi să spun tot ce am de spus”, a subliniat Andreea. În prezent, ieşeanca este ambasadorul Fundaţiei „Star of Hope Romania” şi urmăreşte să ajute persoanele cu dizabilităţi prin poziţii publice în care să atragă atenţia asupra nevoilor celor din această categorie.

Zilnic, peste 30.000 de copii din lume sunt ajutaţi prin proiectele Fundaţiei „Star of Hope International”. Filiera locală a fundaţiei organizează mâine, 15 decembrie, un concert caritabil pentru copii cu dizabilităţi. Cu ocazia acestuia, Laura Bretan, adolescenta care a câştigat ultima ediţie a concursului „Românii au talent”, va cânta la Iaşi alături de formaţia Proconsul.

Citeşte şi:

Fotomodelul din scaunul cu rotile. Povestea Biancăi, studenta imobilizată după un accident rutier: „Nu mi-a fost greu să-mi accept condiţia”

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite