Cea mai mare maternitate din Moldova a rămas fără cardiolog. Pacientele sunt expediate la alte clinici pentru analize obligatorii înainte de operaţie
0De mai bine de o lună, medicul cardiolog care lucra la Maternitatea ‘’Cuza Vodă’’ din Iaşi a renunţat la contractul de prestări servicii pe care îl avea. Aşa se face că pacientele care au nevoie de intervenţie chirurgicală trebuie să-şi facă toate aceste analize la Clinica de Cardiologie a Spitalului ‘’Sfântul Spiridon’’, şi aşa mult prea aglomerată şi cu deficit de specialişti.
Zilnic, la cea mai mare maternitate din Moldova se fac până la 20 de operaţii. Conform specialiştilor, toate aceste paciente trebuie să fie văzute înainte de intervenţia chirurgicală de un medic cardiolog care să-i facă toate investigaţiile necesare. Cum de mai bine de o lună maternitatea nu mai are un cardiolog, pacientele sunt plimbate la specialiştii de la altă unitate medicală.
‘’Înaintea unei intervenţii chirurgicale, bolnava trebuie să beneficieze de un consult cardiologic, asta înseamnă şi examen clinic, ecocardiografie dacă este cazul şi electrocardiografie în funcţie de indicaţiile specialistului. La noi în maternitate, din păcate, nu există un medic cardiolog de specialitate. Aveam un medic angajat cu prestări servicii care venea trei zile pe săptămână. În momentul de faţă şi-a încetat colaborarea cu noi’’, spune medical Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternităţii ‘’Cuza Vodă’’ din Iaşi.
În aceste condiţii, pacientele sunt trimise la cardiologii de la cel mai mare spital din Moldova. Reprezentanţii acestei unităţii spun că activitatea le este mult îngreunată.
‘’Aceste paciente se adaugă numărului mare de consulturi preanestezice de care au nevoie pacienţii din spitalul nostru, aşa încât este o muncă pe care cardiologii o fac, o muncă în plus în baza protocolului de colaborare’’, spune prof. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iaşi.
Pacientele se plâng că sunt puse pe drumuri şi speră că situaţia se va rezolva în curând. ‘’Este destul de obositor şi de greu pentru noi să ne plimbăm între spitale. Nu e normal, dar ştiţi cum e, cum e la noi, la nimeni. Aici trebuie să fie neapărat un medic cardiolog, este necesar’’, spune una dintre paciente.
Anual, la cea mai mare maternitate din Moldova vin pe lume 6.000 de copii.
Vă mai recomandăm:
Disperarea românilor bolnavi de scleroză multiplă: „Renunţ la tratament, pot să şi mor a doua zi“