Ce se poate întâmpla, de fapt, dacă cel mic stă prea mult în faţa calculatorului. Anxietatea şi izolarea sunt cele mai grave tulburări
0Gadgeturile prind tot mai mult teren în zilele noastre, iar copiii şi tinerii sunt principalii utilizatori ai internetului şi calculatorului. Deşi ar trebui folosite cu moderaţie, gadgeturile pun tot mai multă stăpânire pe viaţa noastră. Psihoterapeuţii trag un semnal de alarmă în rândul părinţilor şi le enumeră pericolele la care îşi expun copiii dacă îi lasă pradă tehnologiei.
Calculatoarele, laptopurile, telefoanele mobile şi tabletele sunt nelipsite din viaţa tinerilor. Cei mai atraşi de tehnologie rămân copiii şi adolescenţii, pentru ei însă gadgeturile reprezentând şi cel mai mare risc de a crea dependenţă.
Este o obişnuinţă să se piardă ore în şir în faţa monitoarelor. Cei mai expuşi sunt copiii, care trebuie să se dezvolte.
Psihoterapeuţii spun că tehnologia creează dependenţă şi că îi îndepărtează de viaţa socială. Practic, copiii vor fi retraşi, nu se vor mai dezvolta armonios, nu vor avea prieteni, nu vor comunica, vor trăi în lumea lor virtuală, iar relaţiile cu cei din jur vor fi afectate.
‘’Există o problemă legată de dependenţa de calculator în rândul copiilor. Aceştia prezintă anxietate, depresie, izolare, au un comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, prezintă probleme de adaptare şi socializare, le scade capacitatea de concentrare şi implicit şi rezultatele la şcoală. Dependenţa de calculator se manifestă şi prin tulburări alimentare sau de somn’’, spune Andreea Szalontay, medic primar psihiatru.
Mai mult, specialiştii îi atenţionează pe părinţi că în cazul unei dependenţe a copiilor trebuie să le fie alături, tratamentul fiind complex. Terapia durează minimum trei luni şi poate ajunge până la câţiva ani.
Vă mai recomandăm: