Caz grav de infectare cu hantavirus, un „virus al lumii vechi“, la Iaşi. Rata de mortalitate este de 36%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Hantavirusul face parte dintr-o listă de 12 virusuri foarte periculoase, printre care se mai numără Ebola, SARS-CoV-2 sau virusul Marburg.

Un bărbat în vârstă de 72 de ani, din judeţul Neamţ, a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi, în stare gravă, fiind diagnosticat cu hantavirus. 

Medicii au avut mai multe suspiciuni din cauza simptomelor pe care le avea bărbatul, iar aceştia au ajuns la concluzia că nemţeanul a fost infectat cu hantavirus, când familia le-a spus că bărbatul a fost plecat în pădure, pentru a tăia lemne. 

„Simptomele sugerau această infecţie rară, dar cu evoluţie gravă. Pacientul este evaluat de medici de la Terapie Intensivă şi Nefrologie. Prognosticul este rezervat deocamdată. Simptomele sunt de la afectare respiratorie, insuficienţă renală, hepatică, febră şi stare generală alterată. Poate avea şi hemoragii la nivelul tractului urinar”, a transmis medicul Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul ”Parhon” din Iaşi. 

Cazurile de infectare cu hantavirus sunt rare, dar foarte severe. În ultimii zece ani au fost doar câteva zeci de cazuri, dar toate cu potenţial fatal, a transmis medicul ieşean. 

„Lucrând în pădure, contactul cu rozătoarele este foarte probabil. Toate cazurile sunt foarte grave. Afectarea organelor duce din start cazul într-o definiţie de caz foarte grav. Pacientul este izolat, fiind contagios. Se activează DSP-ul din zonă şi se face testare şi anchetă epidemiologică”, a mai declarat medicul Ionuţ Nistor. 

Ce este hantavirusul

Hantavirusul face parte din categoria celor mai periculoase 12 virusuri de pe pământ. Cel prezent în Europa face parte din ceea ce specialiştii numesc „virusurile lumii vechi”. 

Există mai multe tipuri de hantavirusuri care se transmit la om de la soareci şi provoacă afectarea severă a plămânilor (sindromul pulmonar cu hantavirus) şi a rinichilor (febră hemoragică cu sindrom renal). Primele cazuri au aparut in anul 1993 in Statele Unite, până în prezent fiind diagnosticate 700 de persoane, dintre care 36% au murit, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Semnal de alarmă în legătură cu varianta Delta: Este „motorul silenţios” al pandemiei de COVID-19

Corupţia din Poliţie şi efectul de domino prin care locuitorii unui judeţ pierd contracte de muncă bănoase

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite