Cât de dur sunt tratate de societate mamele adolescente. România ocupă primul loc în Europa la sarcini în rândul minorelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se situează pe primul loc în Europa la numărul de sarcini în rândul minorelor. O sarcină în adolescenţă are de cele mai multe ori efecte negative asupra dezvoltării normale, spun psihoterapeuţii.

Statisticile în ceea ce priveşte mamele minore din România sunt îngrijorătoare, numărul adolescentelor care la vârste fragede aduc pe lume un copil la fiind tot mai mare de la an la an. Este o consecinţă a lipsei educaţiei sexuale şi a măsurilor de prevenţie, spun specialiştii. 

Psihoterapeuţii susţin că de cele mai multe ori, aceste adolescente sunt marginalizate în plan social şi vor fi considerate un model negativ pentru alte fete de vârsta lor. Familia de origine le exclude sau le obligă să-şi asume în întregime şi singure sarcina şi tot ce implică ea.  

‘’În plan psihologic vorbim despre faptul că dezvoltarea lor emoţională nu a atins nivelul optim de maturitate astfel încât să fie pregătite să ofere suportul emoţional bebeluşului şi viitorului copil. Le este dificil să treacă de la rolul de adolescentă fără griji la rolul de mamă, un rol complex şi solicitant din toate punctele de vedere’’, explică psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Mai mult, aceste adolescente prezintă o incidenţă foarte mare a abandonului şcolar, iar întreruperea studiilor le condamnă la o viaţă cu un statut financiar precar sau la acceptarea unei relaţii cu un partener abuziv. 

De suferit vor avea şi bebeluşii lor. 

‘’Aceste femei trăiesc cu sentimentul de vină şi ruşine, iar societatea, în loc să ajute la integrarea lor, le stigmatizează. Un stigmat care poate fi transferat şi asupra copilului. Deoarece organismul unei adolescente nu este pregătit pentru sarcină, copilul se poate naşte prematur şi poate suferi de o serie afecţiuni fizice. Mulţi dintre aceşti copii pot fi neglijaţi şi abuzaţi tocmai din cauza dezvoltării emoţionale a mamei. Aceşti copii au, în general, rezultate şcolare slabe şi probleme de adaptare pe termen lung’’, mai spune psihoterapeutul Daniela Mitrofan.   

Un alt lucru observat în rândul mamelor minore este că acestea au un risc mai mare de a dezvolta depresie post-partum. Vor trăi deseori sentimente de singurătate şi frică de abandon ca urmare a faptului că cei din jur, familie, prietenii sau chiar tatăl copilului, o izolează. 

Vă mai recomandăm:

Alimentele de pe lista neagră atunci când alăptezi. Ce nu trebuie să consumi dacă îţi hrăneşti bebeluşul la sân

De ce pledează medicii pentru naşterea naturală, nu pentru cezariană

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite