De ce pledează medicii pentru naşterea naturală, nu pentru cezariană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile optează pentru cezariană fiindcă de tem de durerile din timpul travaliului
Femeile optează pentru cezariană fiindcă de tem de durerile din timpul travaliului

Studiile arată că jumătate dintre gravide optează pentru naşterea prin cezariană. Frica de durere este cel mai des invocată când vine vorba de naştere naturală. De cele mai multe ori, medicii nu impun o astfel de intervenţie, dar femeile fac cezariană la cerere. Medicii spun că naşterea naturală are mult mai mult avantaje atât pentru mamă, cât şi pentru făt.

Numărul gravidelor care optează pentru naşterea prin cezariană este într-o creştere continuă. La maternităţile din Iaşi s-a ajuns ca jumătate dintre paciente să nască prin cezariană, deşi numai pentru 10% dintre ele s-ar impune această metodă.

Multe dintre ele fac intervenţia la cerere, fără ca medicii să o recomande. De regulă, cezariana se face atunci când sunt implicate riscuri pentru mamă sau făt, atunci când mama suferă de anumite afecţiuni ale inimii sau când dilataţia nu se poate produce şi există aşa-numita disproporţie făt-bazin. De frica durerii însă, multe femei solicită să nască prin cezariană în detrimentul naşterii naturale. 

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că naşterea naturală are mult mai multe avantaje decât cezarienele. 

În primul rând, recuperarea este mai rapidă în cazul naşterii naturale şi se pierde o cantitate mult mai mică de sânge. 

‘’La cezariană se pierde cam jumătate de litru de sânge, aproape dublu decât la o naştere naturală, iar riscul de îmbolnăvire este de şase ori mai mare. În plus, perioada de refacere în cazul unei naşteri prin cezariană se dublează comparativ cu naşterea naturală. În general, femeile explică că doresc să aibă o naştere în absenţa travaliului, a contracţiilor, dar ele trebuie să înţeleagă că este mult mai benefică naşterea naturală, aceasta fiind un proces fiziologic’’, spune prof. univ dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică ginecologie. 

Beneficii sunt şi pentru copil, acesta adaptându-se mult mai bine la mediul exterior decât atunci când este adus pe lume ‘’forţat’’ prin cezariană.

Medicii recomandă naşterea naturală pentru că şi alăptarea la sân este mai uşoară, bebeluşii sug mai uşor, femeia naşte în ritmul ei controlând chiar contracţiile şi permite expulzarea bebeluşului atunci când corpul său este pregătit. Sunt studii care au dovedit că femeile care nasc natural au un risc mai scăzut de dezvoltare a depresiei postpartum. 

Mai mult, specialiştii spun că femeile care optează pentru cezariană pot face de regulă două astfel de intervenţii, de la a treia crescând considerabil riscul apariţiei unor complicaţii. 

‘’Femeile care se află la a treia cezariană trebuie să nască în nişte maternităţi mari, cu dotări corespunzătoare pentru că sunt nişte complicaţii majore care pot apărea’’, mai spune prof. univ. dr. Mircea Onofriescu. 

Vă mai recomandăm:

Ultimele fiţe pentru o naştere fără dureri: viitoarele mămici aleg să aducă pe lume un copil sub apă sau să inhaleze un gaz care le provoacă râsul

UPDATE Caz incredibil la Iaşi. O gravidă a născut pe holul maternităţii. Anchetă demarată pentru a se stabili dacă medicul era în spital

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite