Bojdeuca lui Ion Creangă, prima casă memorială din România. Ce nume dăduse scriitorul pisicilor sale
0Anul acesta s-au împlinit 102 ani de la momentul în care Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi devenea prima casă memorială din ţara noastră.
Bojdeuca lui Ion Creangă este casa din cartierul Ţicău, Iaşi, în care a locuit între anii 1872 şi 1889 marele povestitor Ion Creangă.
Pragul acestei case a fost trecut şi de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă.
Casa păstrează şi acum atmosfera poetică a vremurilor în care aici a locuit, în ultimii 17 ani de viaţă, Ion Creangă.
În anul 1872, când Creangă pierde calitatea de cleric, este destituit şi din învăţământ şi este dat afară şi din casa din curtea Mănăstirii Golia în care locuise încă din anul 1866.
În acelaşi an, o va cunoaşte pe Tinca Vartic, nepoata diaconului Vartic, alături de care îşi va petrece tot restul vieţii, mutându-se în Ţicăul Iaşului, într-o „bojdeucă de căsuţă”.
Potrivit rador.ro, în iunie 1876, Mihai Eminescu se va muta pentru câteva luni la Ţicău, la bojdeucă, la bunul său prieten Ion Creangă. Eminescu a rămas încântat de acest fel de viaţă, de peisajul rustic din jurul bojdeucii unde „cînd se lasă sara, coborau turme de oi, buciumul suna cu jale, apele izvorau clar din fîntîne, de undeva, dinspre biserica Vulpe sau Sf. Haralambie, se auzeau toaca răsunînd mai tare”.
Ion Creangă devenise recunoscut pentru faptul că la căsuţa sa din Ţicău deţinea un număr foarte mare de pisici, peste 30, iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viaţa sa, elocvent fiind numele dat unei feline, Mărioara, după mătuşa lui zgârcită din satul natal Humuleşti.
În iunie 1889, Creangă află din ziare despre moartea lui Mihai Eminescu, motiv care avea să îi grăbească şi lui sfârşitul, moment survenit la 31 decembrie 1889, la Iaşi, în urma unei crize de epilepsie. În a doua zi a anului 1890, este înmormântat la Cimitirul „Eternitate“, din Iaşi.
La Bojdeuca din Ţicău s-a înfiinţat, la 15 aprilie 1918, primul Muzeu memorial din România, ca un omagiu adus celor două mari personalităţi ale literaturii neamului: Creangă şi Eminescu.
În anul 1968, a fost instalat, în curtea Bojdeucii, bustul de granit al lui Ion Creangă, realizat de Iftimie Bârleanu, iar în perioada 1984-1989, la Bojdeuca „Ion Creangă” au avut loc lucrări complexe de consolidare a terenului. Lucrările de restaurare şi reorganizare a muzeului „Ion Creangă” au avut în vedere păstrarea autenticităţii casei.
În prezent, în contextul pandemiei de coronavirus, curtea Bojdeucii lui „Ion Creangă” găzduieşte diferite spectacole organizate de instituţiile de cultură din Iaşi.
Vă recomandăm să mai citiţi
Misterioasele piramide din centrul Clujului. Fascinaţia pentru Egipt a elitelor transilvane