Bani plătiți unei polițiste de frontieră, pontată cu ore suplimentare pentru timpul petrecut la fitness. Explicațiile ITPF Iași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz cel puțin stânjenitor aflat pe masa magistraţilor de la Tribunalul Iaşi scoate la iveală grave greşeli birocratice și juridice în cadrul Poliției de Frontieră Iaşi, care încearcă să recupereze bani plătiţi unei agente-șefe pentru ore de sală efectuate în afara programului de lucru, trecute ca ore suplimentare. Instituția explică de ce la nivelul ITPF Iași nu a fost posibilă emiterea Deciziei de imputare.

Magistraţii ieşeni au respins dosarul ca inadmisibil. Foto Shutterstock
Magistraţii ieşeni au respins dosarul ca inadmisibil. Foto Shutterstock

 UPDATE Punctul de vedere al instituției referitor la cazul polițistei de frontieră cu care ITPF Iași este în litigiu:

„Urmare a articolului apărut în data de 22.04.2025, cu privire la un angajat al ITPF Iaşi care a încasat în mod necuvenit o serie de drepturi de natură salarială, suntem abilitați să vă comunicãm următoarele: Situaţia de fapt reprezintă un raport juridic litigios, iar cercetarea împrejurarilor în care s-a produs paguba în patrimoniul ITPF Iași, s-a efectuat în conformitate cu cadrul legal în vigoare, respectiv Ordonanta de Guvern nr.121 din 28 august 1998 privind răspunderea materială a militarilor”, a precizat Minodora Racnea, purtătorul de cuvânt de la Poliția de Frontieră Botoșani, explicând că purtătoarea de cuvânt de la Iași este în concediu.

În același punct de vedere se mai arată că, având în vedere Decizia CCR nr. 649/15.12.2022 publicată în Monitorul Oficial nr 103/07.02.2023, prin care s-a stabilit că „ori de câte ori angajatorul se pretinde păgubit are la dispoziţie, potrivit art. 21 din Constituţie, posibilitatea de a se adresa instanţelor judecătoreşti în vederea recuperării prejudiciului suferit, şi nu de a impune el însuşi imputarea pretinsului prejudiciu”, la nivelul ITPF Iași nu a mai fost posibilă emiterea Deciziei de imputare prevăzută de art. 25 din ordonanţa menționată mai sus, motiv pentru care, s-a procedat la sesizarea instanţei de judecată, în vederea recuperării sumelor băneşti încasate în mod necuvenit.

Știrea inițială

Magistraţii de la Tribunalul Iaşi au trebuit să se pronunţe într-un dosar penibil pentru Poliţia de Frontieră, care a cerut în instanţă recuperarea a peste 3.000 de lei de la o angajată, după ce contabilul şi juristul instituţiei au greşit impardonabil.

O agentă-șefă din Iași a primit bani pentru ore de sală efectuate în afara programului de lucru, trecute ca ore suplimentare. Ba mai mult, a fost remunerată și cu spor de antenă pentru respectivele activități, deși acestea nu aveau loc în preajma vreunui echipament de comunicații.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) a recunoscut în fața instanței că a achitat, în mod eronat, 3.572 lei unei angajate, sumă care include plata pentru orele de educație fizică desfășurate în afara programului și pontate greșit, dar și un spor de 10% pentru antenă, deși nu exista nicio antenă în sala de sport.

Responsabil pentru această situaţie nu e doar contabilul instituției, ci și juristul, astfel că Tribunalul a trimis cazul înapoi, cu recomandarea ca aceştia să mai studieze legislația.

Potrivit presei locale, polițista ar fi raportat orele petrecute la sală ca ore efectuate suplimentar, cu toate că acestea nu aveau nici caracter operativ, nici neprevăzut, așa cum prevăd normele specifice. Ea ar fi beneficiat inclusiv de sporul de antenă prevăzut pentru că pe sediul ITPF sunt amplasate antene de transmisiuni și comunicații, deşi la sălile de antrenament frecventate de polițistă în timpul liber nu existau astfel de echipamente.

În acelaşi timp, reprezentanţii ITPF spun că este adevărat că orele de sport reprezintă o obligație de serviciu, dar acestea trebuie făcute în timpul programului de lucru, ca parte a pregătirii continue a polițistului.

Poliţista a refuzat să dea banii înapoi

Agenta A.R. afirmă că şi-a notat orele de pregătire fizică într-un registru special pentru evidența acestora, diferit de cel cu orele suplimentare. Ea recunoaşte că orele de educaţie fizică i-au fost compensate cu timp liber în luna următoare, dar afirmă că nu a primit niciun ban în plus şi niciun spor salarial, numai că precizările depuse la dosar de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră o contrazic.

În loc să urmeze procedura administrativă prevăzută de lege pentru recuperarea banilor de la funcționari publici, ITPF a deschis proces civil, astfel că dosarul a fost plimbat de la o secție la alta - de la Judecătorie, la Tribunal, apoi la Secția de Contencios - pe motiv de lipsă de competență. Toate acestea, deși Codul administrativ prevede clar că în astfel de cazuri, șeful instituției trebuie să emită o dispoziție de reținere a sumelor din salariu, nu să apeleze la instanță.

După ce Tribunalul a respins acțiunea ITPF ca fiind inadmisibilă, instituția nu a renunțat și a atacat hotărârea, astfel că acum dosarul se află ape rolul Curții de Apel, în așteptarea unei date de judecată pentru recurs.

O situaţie de-a dreptul penibilă care, în loc să fie rezolvată administrativ în cadrul instituţiei, s-a transformat într-un exemplu clasic de birocrație dusă la absurd.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite