Aplicaţie pe mobil pentru persoanele care suferă de apnee în somn. Afecţiunea face ravagii în rândul populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care sforăie trebuie să îşi facă un control FOTO: Shutterstock
Persoanele care sforăie trebuie să îşi facă un control FOTO: Shutterstock

Un procent semnificativ dintre persoane suferă de apnee şi tulburări ale somnului, cei mai afectaţi fiind bărbaţii care au peste 40 de ani. Specialiştii au prezentat la Iaşi o aplicaţie gratuită pentru telefonul mobil care îi ajută pe pacienţi să îşi monitorizeze boala şi să o ţină sub control.

Medicii pneumologi sunt în alertă după ce statisticile arată că 14% dintre bărbaţi şi 4% dintre femeile cu vârsta peste 40 de ani au opriri ale respiraţiei în timpul somnului. Din acest motiv, mulţi dintre ei au o stare generală de oboseală, afecţiunea fiind şi mai periculoasă în rândul şoferilor.

Anual, la cele 30 de clinici de specialitate din toată ţara sunt diagnosticaţi câte 5.000 de noi pacienţi, însă numărul lor, dacă ne raportăm la statisitici, ar trebui să fie de 40 de ori mai mare. De aici, apare nevoia mai multor clinici de profil.

‘’Ultimele statistici arată că aproximativ 14% dintre bărbaţi şi 4% dintre femei suferă de apnee şi tulburări ale somnului. Anual ar trebui să diagnosticăm 200.000 de pacienţi noi, dar se reuşeşte diagnosticarea a doar 5.000 de cazuri. Populaţia trebuie să conştientizeze că această afecţiune este gravă, somnolenţa fiind responsabilă de circa 20% dintre accidentele de circulaţie’’, explică conf. dr. Daniela Boişteanu, medic pneumolog.

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, la Iaşi a fost prezentată aplicaţia de smartphone ‘’Help! Snoring’’, care ajută la detectarea riscului de apnee în somn. După completarea unui chestionar, în cazul în care reiese că suferi de apnee, aplicaţia te trmite la doctor indicându-ţi care sunt cabinetele de somnologie cele mai apropiate din zonă. De asemenea, aplicaţia pentru telefonul mobil, care poate fi descărcată gratuit, are o opţiune prin care bolnavul poate completa un jurnal despre boală, ajutându-l astfel să-şi ţină boala sub control. Iar pacienţii sunt încântaţi de această aplicaţie. 

‘’Mi se pare un lucru absolut extraordinar, este la îndemna oricui. Este foarte uşor de folosit şi cel mai important este că te poţi monitoriza singur’’, spune un pacient al Clinicii de Pneumoftiziologie. 

În Iaşi există un laborator de somnologie unde bolnavii sunt conectaţi la un aparat care îi monitorizează pe parcursul unei nopţi. 

Vă mai recomandăm:

Premieră naţională la Iaşi. Cardiologii au lansat o aplicaţie pentru telefonul mobil care îţi arată dacă suferi de hipertensiune arterială

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite