Alegeri parlamentare 2016. Recorduri naţionale de prezenţă redusă la vot în două comune din Iaşi. Cum s-a ajuns la doar 6% la ora 16.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri parlamentare 2016 FOTO Ştefan Both
Alegeri parlamentare 2016 FOTO Ştefan Both

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi. Două comune din judeţul Iaşi deţin, la ora 16.00, recorduri naţionale pe unităţi administrativ teritoriale ca prezenţă redusă la vot. Doar puţin peste 6% din cetăţenii cu drept de vot din comunele Grajduri şi Moşna s-au prezentat până în prezent la vot.

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi

Comunele ieşene Grajduri şi Moşna înregistrează cele mai scăzute prezenţe la urne dintre toate unităţile administrativ teritoriale din ţară. Doar puţin peste 6% din cetăţenii cu drept de vot din aceste două localităţi şi-au exprimat votul până la ora 16.00. Concret, în comuna Moşna era o prezenţă de 6.05%, după ce 501 locuitori ai comunei au votat. De partea cealaltă, în Grajduri, unde era înregistrată o prezenţă de 6,36%, şi-au exprimat votul 576 de persoane.

Explicaţia pentru această situaţie creată stă în faptul că listele cu locuitorii cu drept de vot conţin şi numele cetăţenilor basarabeni care şi-au obţinut cetăţenia română având domiciliu într-una din cele două comune, dar fără să locuiască efectiv în aceste comune.

Alegeri parlamentare 2016 Iaşi

Primarul comunei Moşna nu are de ce să fie surprins, ştie că dintre cei 5.000 de cetăţeni basarabeni cu drept de vot pe care îi are scriptic în comună nu vor vota decât foarte puţini. „Vă daţi seama, eu nu sunt surprins deloc de acest procent, este bine ştiută problema la noi. Sunt 5.000 de basarabeni care au domiciliul în comuna Moşna, dar muncesc în străinătate. Au votat până acum vreo 200 dintre ei, dar nu se văd în procentul de care îmi spuneţi dumneavoastră pentru că au votat în străinătate. Efectiv în comuna Moşna locuiesc 1.500 de cetăţeni cu drept de vot. Vârful vârfurilor l-am avut la locale, 800 şi ceva de cetăţeni. Acum sunt vreo 500, vor fi până diseară cam 600. De acum, aşa va fi la toate alegerile. La noi şi Grajduri se vede mai bine situaţia că sunt mai mulţi, dar sunt multe alte comune în astfel de situaţii, inclusiv în Iaşi sunt peste 50.000 de basarabeni, mare parte fictivi”, a spus, resemnat, edilul comunei Moşna, Georgel Popa.

Edilul comunei Grajduri, Constantin Zamfirache, nu a putut fi contactat. 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite