A fost chinuit şase zile în beciurile Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Odobescu este unul dintre revoluţionarii arestaţi la Iaşi de Securitate
Valentin Odobescu este unul dintre revoluţionarii arestaţi la Iaşi de Securitate

Avocatul Valentin Odobescu a fost anchetat ore în şir, după demonstraţia înăbuşită din 14 decembrie 1989. Băieţii cu ochi albaştri l-au ridicat de acasă, sub privirile speriate ale familiei. Ieşeanul nu le povestise nimic rudelor despre intenţiile sale pentru a le proteja. 

Iniţial, avocatului Valentin Odobescu i s-a spus că va merge la Securitate să dea o declaraţie şi apoi se va întoarce acasă. „Mi-au spus chiar să-mi iau bani de bilet la tramvai pentru că s-ar putea să mă întorc târziu“, îşi aminteşte avocatul.


„Mă ameninţau tot timpul“


Decembrie ’89 l-a prins jurist la CUG. În acea lună, fără să ştie de mişcarea împotriva regimului comunist pe care o pregătea profesorul Ştefan Prutianu împreună cu alţi prieteni, Valentin Odobescu vorbise cu nişte amici să tipărească o serie de manifeste împotriva lui Ceauşescu: „Pe ele trebuia să scrie «Jos comunismul, jos Ceauşescu». În momentul în care m-a căutat domnul profesor Ştefan Prutianu ne-am dat seama că ce pregăteau ei era mult mai important“, povesteşte Valentin Odobescu.


Chiar dacă demonstraţia din 14 decembrie, din Piaţa Unirii, nu a mai avut loc, juristul a pătimit alături de alţi ieşeni în beciurile Securităţii din Copou. „De mine s-a ocupat un domn grizonat, cu mustaţa albă, venit, din câte am înţeles, de la Bucureşti. Alături de el a fost şi maiorul Constantin Matei (cel care, după mărturiile lui Titi Iacob, revoluţionar de la uzina Nicolina, l-a bătut pe acesta cu bastonul peste tălpi şi palme - n.r ). Cel cu mustaţa albă a fost cel mai dur cu mine. Chiar dacă nu m-au lovit, au existat presiuni incredibile“, îşi aminteşte Odobescu.


Până pe 22 decembrie, la ora amiezii, avocatul a fost ţinut în zeghe, fără apă şi mâncare. „Mă ameninţau tot timpul că viitorul meu nu va arăta deloc bine în închisoare. Încercau să afle motivul pentru care ne adunasem noi în Piaţa Unirii. Unii îmi reproşau că băgăm în cap oamenilor tot felul de idei bolnăvicioase“, spune juristul.


Fără să poată scoate ceva de la el, pe 22 decembrie, Valentin Odobescu a fost lăsat să plece. „În drum spre casă, am avut un şoc plăcut. Într-o maşină am văzut nişte studenţi care aveau portretul lui Ceauşescu distrus. Atunci am înţeles că se întâmplase ceva“, povesteşte avocatul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite