4.000 de sportivi şi un singur doctor. Cum a ajuns medicina sportivă din România „cenuşăreasa pe ramură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun absolvent de Medicină nu concepe să lucreze la cabinetele de Medicină Sportivă din România. Se ajunge la situaţii extreme, în care un singur medic trebuie să consulte zilnic 50 de sportivi veniţi la cabinet cu programare.

De mai bine de trei ani, la Policlinica Sportivă din Iaşi un singur medic se ocupă de toţi sportivii. Atunci, alte două cadre medicale s-au pensionat. În tot acest timp, un post a fost scos la concurs de mai multe ori, însă nu a fost niciun doritor.

Conducerea Spitalului de Recuperare din Iaşi, unitate de care aparţine policlinica, susţine că are doar o promisiune că acest post va fi ocupat.

‘’La concursurile organizate nu s-a prezentat nimeni interesat. De anul viitor însă am promisiunea de la un rezident că va veni pe post. Este foarte dificil de găsit un medic de medicină sportivă. Nu sunt foarte mulţi doritori din cauză că sunt foarte puţini medici la nivel naţional cu această specializare’’, spune Carmen Cumpăt, managerul spitalului. 

O explicaţie pentru dezinteresul tinerilor în a alege această specializare o reprezintă salariile mici. Unicul medic care lucrează acum la Policlinica Sportivă are o vechime în muncă de peste 20 de ani. Cu toate acestea, câştigă puţin peste 2.000 de lei.

În plus, volumul de muncă este imens. Zilnic, la Policlinia Sportivă din Iaşi vin la programare câte 50 de sportivi, asttfel că ar fi nevoie de patru medici pentru a face faţă. Pe lângă controalele pe care trebuie să le facă în cazul unor accidentări, sportivii trebuie să se prezinte la două vizite medicale obligatorii pe an pentru a putea participa la competiţii. 

Un alt aspect care îi descurajează pe tineri este nerecunoaşterea acestei ramuri a medicinei în Uniunea Europeană. La nivel naţional sunt doar 25 de specialişti în medicină sportivă. 

Vă mai recomandăm:

Cum se practica medicina în Ţările Române acum 250 de ani: anestezie cu spirt, tratament strict pe bază de plante

Medicină românească. Sute de vieţi, puse pe liste de aşteptare: invalizi din toată Moldova aşteaptă cu lunile pentru a fi trataţi la un spital din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite