Foto Vreme de iarnă în zonele montane din Hunedoara. Drum spectaculos, acoperit de zăpadă FOTO

0
Publicat:

Iarna a revenit în zonele alpine din Hunedoara. Temperaturile au scăzut, a nins în Munții Parâng și Retezat, iar circulația a fost îngreunată pe unele șosele montane.

DN 7A, acoperit de zăpadă. Foto: DRDP Timișoara
DN 7A, acoperit de zăpadă. Foto: DRDP Timișoara

Un strat subțire de zăpadă s-a așternut peste munți, în zona de la limta limita județelor Hunedoara și Vâlcea, traversată de Drumul Național 7A, o șosea montană spectaculoasă, care leagă Valea Jiului de Valea Oltului, traversând Cheile Jiețului.

Drumul Național 7A a rămas deschis circulației, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care a publicat imagini din zona alpină traversată de șosea.

În schimb, apropiată de DN 7A, Transalpina, șoseaua cea mai înaltă din România, care traversează creste ale munților Parâng, a rămas închisă traficului rutier.

Zăpadă la Sarmizegetusa Regia. Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia.
Zăpadă la Sarmizegetusa Regia. Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia.

În stațiunile Parâng și Straja, un strat subțire de zăpadă a acoperit platourile montane, unde zăpada s-a topit mai devreme, odată cu venirea primăverii, din cauza temperaturilor ridicate. Și la Sarmizegetusa Regia (foto), turiștii au găsit zăpadă.

Șosea spectaculoasă prin Cheile Jiețului din Hunedoara

Drumul Național 7A (foto) are 110 kilometri și se numără printre șoselele spectaculoase din România.

Drumul Național 7A pornește de la marginea orașelor Petrila și Petroșani, aflate la poalele stațiunii montane Parâng, și urcă spre crestele munților Parâng, unde întâlnește Transalpina – cea mai înaltă șosea din România, construită la peste 2.000 de metri.

La ieșirea din zonele urbane, DN 7A însoțește pârâul Jieţ spre izvorul său, strecurându-se printre versanţii abrupţi, împodobiţi cu păduri dese. Zona cea mai spectaculoasă modelată de ape sunt Cheile Jiețului din Hunedoara (video), care cuprind o suprafață de circa zece hectare, la poalele Munților Parâng și Șureanu.

„Rezervația naturală Cheile Jiețului din Hunedoara, de aproape 11 kilometri lungime, cu stânci abrupte, cascade, trasee montane, drum ce permite accesul spre Transalpina. Puțin circulată și explorată, în zonă se pot descoperi inclusiv peșteri noi”, informa Primăria Petrila.

În unele locuri, pereții de stâncă sunt căutați de amatorii de escaladă, iar în timpul iernii cascadele se transformă în pereți de gheață, care sunt explorați de alpiniști.

Unele poteci desprinse din şosea duc spre locuri şi mai sălbatice, spre Curmăturile Jieţului şi Muncelul Jieţului, unde se află câteva așezări arhaice din Ținutul Momârlanilor, vechii locuitori ai Văii Jiului.

La ieșirea din Cheile Jiețului din Hunedoara, călătorii traversează Pasul Groapa Seacă și intră în județul Vâlcea, pe valea Lotrului, până la Obârșia Lotrului. Sectorul rutier al DN 7A din Hunedoara a fost reabilitat în ultimii ani, iar drumul prin Cheile Jiețului din Hunedoara a devenit tot mai atractiv pentru turiști.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite