VIDEO Sarmizegetusa Regia, înfăţişată în toată splendoarea. Câţi turişti au vizitat „Stonhenge-ul României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele sanctuar solar. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Marele sanctuar solar. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Şoseaua spre Sarmizegetusa Regia a fost inaugurată la începutul săptămânii, iar acest weekend a fost primul în care ultimii kilometri ai drumului spre monumentul antic au fost deschişi oficial traficului rutier. Turiştii au venit în număr mare la Sarmizegetusa Regia şi au fost primiţi într-o atmosferă plăcută.

Aproape 1.500 de turişti au ajuns la sfârşitul acestei săptămâni Sarmizegetusa Regia, în primul weekend după inaugurarea şoselei spre aşezarea tainică din munţi. Duminică, circa 650 de oameni au plătit biletul de intrare Sarmizegetusa Regia. Numărul vizitatorilor este în creştere în această perioadă, la fel şi al turiştilor care se cazează la pensiunile din zonă, pentru a urca atât la Sarmizegetusa Regia, cât şi la celelalte cetăţi dacice şi locuri pitoreşti din Munţii Orăştiei. 

Cei care au dorit să se relaxeze printre ruinele fostului oraş antic s-au putut bucura de un drum mai accesibil şi de o atmosferă plăcută. Costul biletelor de vizitare a monumentului UNESCO este de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari. Aşezarea antică poate fi vizitată până la ora 20:00, ultima intrare fiind la ora 19:00.

Potrivit istoricilor, Sarmizegetusa Regia a fost capitala Regatului Dac înainte de războaiele dintre daci şi romani. Este considerată cel mai important centru economic şi religios al Daciei, iar datorită numeroaselor sale mistere, a vechimii şi unicităţii sale şi a atractivităţii pentru pasionaţii de astronomie a fost asemănată cu celebrul monument neolitic Stonehenge din Marea Britanie.

Sarmizegetusa Regia, sancturarul solar

Sarmizegetusa Regia, incinta sacră

Sarmizegetusa Regia în splendoarea sa

Sarmizegetusa Regia, mai 2016

Drumul spre Sarmizegetusa Regia


Vă recomandăm şi:

VIDEO Cum este batjocorită aşezarea dacică de la Feţele Albe. Fostul cartier al Sarmizegetusei Regia, lăsat de izbelişte

O aşezare misterioasă din vecinătatea Sarmizegetusei Regia a fost devastată sistematic. Ruinele „cartierului” fostei capitale a Regatului Dac au devenit locuri de rugăciune pentru călătorii care nu au mai fost lăsaţi să practice ritualuri în situl UNESCO de la Sarmizegetusa. În Feţele Albe, vizitatorii lasă candele folosite la rugăciuni, îşi fac altare şi iau ca amintire bucăţi din ziduri.

Megaconstrucţiile strămoşilor noştri. Cum au fost ridicate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, podul peste Dunăre şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, oraşul daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi podul de peste un kilometru ridicat în vremea împăratului Traian peste Dunăre se numără printre cele mai importante monumente ale Antichităţii, din ţara noastră.

Secretele femeilor dace de pe Columna lui Traian: prinţesa din scena XXX şi tabloul cutremurător al romanilor torturaţi de preotese dace

Columna lui Traian oferă detalii importante despre modul de viaţă, înfăţişarea şi portul femeilor dace. Tinerele dace au fost ilustrate ca personaje graţioase, ataşate de familie şi de copii, însă unele ipostaze în care apar au creat numeroase controverse. Unul dintre cele mai ciudate episoade de pe Columna romană arată un grup de femei dace schingiuind în cel mai crud mod, prizonieri romani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite