Video VIDEO Priveliştile de basm din Sarmizegetusa Regia, după ninsori. Capitala dacilor a înregistrat un record de vizitatori în 2017
0Cei care ajung în aceste zile la Sarmizegetusa Regia sunt întâmpinaţi de privelişti de poveste. Cetatea dacică din Munţii Orăştiei s-a împodobit cu „straiele de iarnă”.
Sarmizegetusa Regia a fost vizitată în 2017 de peste 70.000 de turişti, potrivit raportului de final de an al Consiliului Judeţean Hunedoara.
2017 a fost anul cu cei mai mulţi vizitatori în cetatea dacică din Munţii Orăştiei, deşi în această toamnă, timp de aproape o lună a fost închisă publicului pe durata lucrărilor de refacere a Marelui Sanctuar Solar.
De la începutul lunii decembrie şi până în luna februarie a anului viitor, cei care vor să viziteze monumentul UNESCO o pot face în fiecare zi, însă numai până la ora 15, conform programului de vizitare. Sarmizegetusa Regia oferă iarna privelişti de vis. Înconjurate de pădurea seculară de fagi şi de munţi, vestigiile aşezării antice sunt acoperite în aceste zile de zăpadă şi nimic nu tulbură liniştea locului.
Sarmizegetusa Regia este cea mai importantă cetate dacică. Veche de peste două milenii, „ascunsă” în Munţii Orăştiei la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“, aşezarea a fost în Antichitate un centru economic înfloritor şi încărcat de spiritualitate al strămoşilor noştri.
VIDEO: Şoeaua spre Sarmizegetusa Regia.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Marile cetăţi dacice din Munţii Orăştiei şi situl arheologic de la Roşia Montană vor fi scanate aerian cu tehnologie de ultimă generaţie. Institutul Naţional al Patrimoniului a publicat detaliile proiectului.
Cele mai vechi fotografii realizate în Sarmizegetusa Regia datează de peste un secol, în anii în care locul fostei capitale a Daciei era foarte puţin cunoscut românilor, iar cea mai mare parte a vestigiilor sale au fost ascunse.
Magistraţii decid soarta lui Radu Horia Camil, fost dealer de artefacte antice, acuzat în prezent de trei infracţiuni de spălare de bani: ar fi tranzacţionat ilegal două scuturi dacice sustrase de braconieri din cetatea Piatra Roşie, Kosoni de aur şi tabule antice din bronz. Camil mai este judecat într-un alt dosar al comorilor dacice.