Video Venirea iernii îi alungă pe românii din satele de munte. Cei rămași se pregătesc să înfrunte greutățile VIDEO
0Drumurile rele, lipsa utilităților și vremea rea îi fac pe mulți dintre localnicii din Ținutul Pădurenilor să își încuie gospodăriile și să se mute pentru câteva luni la oraș. Doar câțiva oameni mai rămân să înfrunte greutățile iernii în satele de munte.
La fel ca alte așezări din Ținutul Pădurenilor, lipsite de utilități și infrastructură rutieră modernă, satul Vadu Dobrii din Hunedoara (video) devine tot mai pustiu odată cu apropierea iernii.
Satul din Munții Poiana Ruscă, aflat la peste 1.100 de metri altitudine și la 50 – 60 de kilometri de municipiul Hunedoara (în funcție de traseul ales de călători) se cufundă în liniște odată ce vremea se înrăutățește.
Câțiva localnici mai rămân să petreacă iarna aici, în timp ce alți săteni preferă să se mute în locuințele din Hunedoara.
„Am strâns recolta de toamnă, cartofii și fructele, am pregătit grădina pentru cea de primăvara viitoare, sădind usturoi și zarzavaturi, reparăm gardul în locurile unde a fost stricat mai ales de vreme și ne pregătim să coborâm la oraș, în Hunedoara. O să urcăm mai rar aici”, spune Petru, un localnic din satul Vadu Dobrii din Hunedoara.
La începutul acestui an, viscolul a creat mari probleme localnicilor din Vadu Dobrii, dar și din așezările apropiate, aflate pe creste. A urmat apoi o perioadă la fel de grea, odată cu topirea zăpezilor, care a făcut și ea drumurile impracticabile.
Câțiva localnici vor înfrunta iarna în satul izolat în munți
Dan Sabău, un alt locuitor al satului din Munții Poiana Ruscă, este decis să rămână peste iarnă aici.
Mutat în urmă cu cinci ani în satul Vadu Dobrii din Hunedoara, crește zece câini de rasa Husky, are câteva oi, dar și animale de curte și spune că nu vrea să se despartă de locul care îi aduce liniștea și împlinirea sufletească.
Nu îi lipsește mai nimic, spune el, poate doar zăpada pe care obișnuia în iernile trecute să exploreze ținutul, cu sania trasă de haita sa.
„Drumul din sat este foarte rău, fiind stricat de utilajele care transportă lemne”, spune hunedoreanul.
Raul, un tânăr din Hunedoara, a urcat și el, pentru câteva zile, în Vadu Dobrii pentru a-și pregăti gospodăria pentru iarnă. A strâns lemnele și a făcut reparațiile necesare în casa familiei sale din sat. Va mai urca, spune el, atât timp cât vremea va rămâne blândă.
Drumuri spre satul Vadu Dobrii mai accesibile
Mai multe drumuri urcă din Hunedoara spre Vadu Dobrii, însă niciunul nu este modernizat pe toată lungimea sa. Unele au fost însă pietruite recent, pe ultimii kilometri, astfel că pot fi folosite aproape pe toată durata anului.
Unul dintre cele mai accesibile trasee pentru șoferii de autoturisme pornește din Centrul vechi al municipiului Hunedoara pe valea Cernișoarei (Hunedoara – Toplița – Cernișoara Florese – Vârful Muncelu - Vadu Dobrii).
Ultimii trei kilometri, inaccesibili autoturismelor în trecut, au fost pietruiți în acest an (video), de Consiliul Județean Hunedoara, în timp ce drumul forestier de circa zece kilometri dintre Cernișoara Florese și Vadu Dobrii a fost pietruit în ultimii doi ani.
Alte drumuri urcă pe valea Cernii (Hunedoara – Toplița – Lunca Cernii de Jos – Meria – Vadu Dobrii) și pe valea Runcului (Hunedoara – Govâjdia – Runcu Mare – Vadu Dobrii) și pot fi parcurse într-o oră – o oră și jumătate.
O altă rută, mai lungă, urcă din Deva pe valea Dobrii, spre Vadu Dobrii (circa o oră și jumătate), iar altele, inaccesibile autoturismelor leagă satul Vadu Dobrii de comuna Cerbăl, prin satul Poiana Răchițelii ori de comuna Bunila din Hunedoara.
Vreo 10 – 15 locuitori au mai rămas în satul Vadu Dobrii din Hunedoara, în trecut mult mai animat.
Și alte localități din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara împărtășesc aceeași soartă. Deși drumurile spre satele din Munții Poiana Ruscă au devenit mai accesibile, mulți localnici preferă să își încuie gospodăriile și să se mute în sezonul rece la oraș.
Vecinii lor rămași așezările de munte mai au grijă uneori de ele.