Un an de la infernul din clubul Colectiv: povestea tragică a tinerilor Maria Vulcu şi Radu Sienerth, victime ale catastrofei
0A trecut un an de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de tineri şi alţi aproape 200 au fost răniţi, iar urmele tragediei care a îndoliat România nu au putut fi şterse. Două familii din judeţul Hunedoara şi-au pierdut copiii, în catastrofa din seara de 30 octombrie 2015.
Maria Vulcu (29 de ani) s-a numărat printre primele victime identificate după incendiu. Tânăra, fostă elevă la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva, absolvise în 2010 Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii Politehnice din Timişoara, unde a urmat şi un master în acelaşi domeniu. În februarie 2013, şi-a deschis un cabinet individual de arhitectură, în Deva, iar ulterior s-a s-a mutat în Capitală. A murit, spun apropiaţii, săi în club, în apropiere de uşa de intrare, fiind printre primele victime (a şasea) scoasă din clubul incendiat.
„Maria a iubit foarte mult viaţa, cu tot ce implica ea: muncă, perseverenţă, seriozitate, dar îi plăcea să se şi distreze împreună cu prietenii, să asculte muzica preferata, să schieze sau să practice tot felul de sporturi, unele chiar cu un anumit grad de risc, să mearga la concerte, într-un cuvant, sa traiască. Toata lumea a iubit-o pe Maria”, a fost mesajul unei apropiate a devencei. Vestea morţii tinerei i-a şocat nu doar pe apropiaţii ei. „Din punct de vedere al omului eşti tentat să rămâi fără cuvinte. Este foarte greu să încerci să aduci un cuvânt de mângâiere familiei. A încerca să dai un raspuns de ce trebuie să fie aşa e un lucru sortit greselii, pentru că mintea noastra refuză să înţeleagă. Singura mangâiere e credinţa în Înviere şi în existenta lui Dumnezeu. Morţii nu ne putem opune. Trupul se preface în cenuşă, dar sufletul e veşnic. Avem convingerea că Maria a trăit tocmai pentru a-şi împlini rostul vieţii”, declara preotul Gabriel Basa, care a oficiat slujba de înmormântare a tinerei, înmormântată în cimitirul din Simeria.
A murit în spital, după o suferinţă îndelungată
După aproape cinci luni de suferinţă, a murit şi al doilea tânăr din Hunedoara, căzut victimă incendiului din Clubul Colectiv. Radu Sienerth (21 de ani) a decedat în 14 februarie 2016, la Spitalul Floreasca, fiind a 64-a persoană care a murit din cauza leziunilor grave provocate de incendiu. „Pacientul era într-o stare foarte gravă încă de la internarea în spital, fiind atunci resuscitat. A murit în urma unei complicaţii pulmonare, o hemoragie masivă, care nu a mai putut fi controlată. Pacientul, de-a lungul timpului, a făcut toate complicaţiile posibile şi, cu ajutorul nostru, a reuşit să supravieţuiască până astăzi - un efort de patru luni şi jumătate. Familia a stat în permanenţă cu el, zi şi noapte”, preciza doctorul Ioan Lascăr, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului.
În 30 octombrie 2015, tânărul de 21 de ani, student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, se afla în club împreună cu alţi doi prieteni, de asemenea studenţi la Bucureşti, când a izbucnit incendiul. Potrivit unor mărturii, cei doi tineri aflaţi chiar lângă uşa de acces au reuşit să iasă de urgenţă din încăperea cuprinsă de fum şi flăcări, însă Radu a fost trântit la pământ şi suprins de flăcări.
În urma catastrofei, Radu a ajuns la Spitalul Floreasca, unde a fost operat de urgenţă, însă starea lui a continuat să fie extrem de gravă, chiar critică, dat fiind faptul că a suferit inclusiv arsuri ale căilor respiratorii. A suferit mai multe intervenţii chirurgicale, de chirurgie plastică, în tot acest timp, însă medicii au spus că era extrem de slăbit iar sistemul lui imunitar nu a mai făcut faţă. Radu Sienerth a fost fiul fostului şef de la Mina Livezeni Ioan Sienerth. Tânărul din Petroşani a luat parte la programul de Internship al Guvernului României, lucrând ca intern la Ministerul Economiei. A participat la olimpiade şi comunicări ştiinţifice în cadrul ciclurilor gimnazial şi liceal şi conferinţe pe teme economice şi de dezvoltare antreprenorială organizate la nivelul universităţii. A activat în domeniul consultanţei financiare la o bancă de top din România şi a efectuat un stagiu de practică la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
Tragedia din Colectiv
Incendiul a izbucnit în seara de 30 octombrie în clubul bucureştean Colectiv, în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. Conform datelor existente (cercetările se află în curs), focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (uşor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situaţii cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicaţii cu monoxid de carbon şi alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanţii la concert. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roşu de intervenţie, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu naţional. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, desfăşurate în aproape toate oraşele mari ale ţării, inclusiv Deva, Hunedoara, Brad, Petroşani şi Vulcan au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Tragedia din clubul Colectiv a fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident din ţară de după anul 1989, depăşind, după numărul de decese, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995 în care au murit 60 de persoane.
Vă recomandăm şi:
Nicolae Iordache (44 de ani) a fost aproape carbonizat în exploziile petrecute în subteranul Minei Petrila, în 15 noiembrie 2008. La şapte ani de la dezastrul care a curmat viaţa a 13 mineri şi salvatori, fostul lor camarad, scos din mină cu arsuri pe 85 la sută din corp, s-a însănătoşit şi speră ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu victimele în viaţă, ale incendiului din Clubul Colectiv.
Aproape 1.000 de oameni au participat la slujba de înmormântare a Marie Vulcu, tânăra arhitectă din Deva, ucisă în incendiul care a cuprins Clubul Colectiv din Bucureşti. Oraşul Simeria, unde locuiesc părinţii Mariei, a fost în doliu după tragedia prin care au trecut rudele fetei. "Cine o să răspundă pentru cele întâmplate", a transmis Celia, prezentă la înmormântare.
Destine crunte pentru cei doi tineri din judeţul Hunedoara, victime ale incendiului devastator din Clubul Colectiv (Bucureşti). Maria Vulcu, fata care plecase în Capitală pentru a-şi construi un viitor, a fost adusă în sicriu acasă. Apropiaţii lui Radu Sienerth, căzut şi el victimă în carnagiul din club, se roagă pentru supravieţuirea sa.