Satele din Munţii Orăştiei, înfundate în noroaie. Cum arată drumurile călcate de utilajele forestiere VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Ursici. ADEVĂRUL
Drumul spre Ursici. ADEVĂRUL

După topirea zăpezilor, mai multe sate din Munţii Orăştiei au rămas izolate din cauza noroiului care acoperă singurele drumuri de acces şi a distrugerilor cauzate de utilajele forestiere.

După o iarnă grea, în care zăpezile au făcut aproape impracticabil singurul drum spre satul Ursici din munţii Orăştiei, localnicii sunt nevoiţi să aştepte alte câteva săptămâni, pentru a putea circula în siguranţă cu maşinile pe drumul Boşorod – Ursici.

GALERIE FOTO - DRUMUL SPRE URSICI

VIDEO - DRUMUL SPRE URSICI

GALERIE FOTO - URSICI, VARA

Din cei 15 kilometri ai traseului, doar trei au fost asfaltaţi. Şoseaua se înfundă în mijlocul unei păduri, de unde începe urcuşul spre satul aflat pe Platoul Luncanilor. Pentru şoferii de autoturisme, înaintarea prin pădure este o aventură riscantă. Utilajele exploatărilor forestiere au creat şanţuri adânci, înfundate cu noroi, în care roţile se împotmolesc uşor.

Ursici, cel mai izolat sat de pe „tărâmul dacilor“. Cum trăiesc cei câţiva oameni în micul paradis VIDEO

VIDEO Colţul de rai din Munţii Orăştiei înţesat cu sălbăticiuni. „Urşii morăie în jurul nostru, noi dăm drumul câinilor“

Ţinutul pustiit al dacilor. Viaţa plină de greutăţi a ultimilor localnici din cătunele munţilor Orăştiei VIDEO

Puţinii localnici rămaşi în Ursici s-au resemnat cu izolarea şi condiţiile grele de trai pe care sunt nevoiţi să le înfrunte în cea mai mare parte a anului.


Drumul spre Ursici. ADEVĂRUL

„Aici nu este reţea de curent, drumul de pământ ar trebui reparat, nu mai sunt copii în sat, cei mai mulţi oameni sunt plecaţi, iar cei rămaşi trăiesc din creşterea animalelor, fiecare după cum poate să le ţină”, spune unul dintre localnici. Ioan Grecu, primarul comunei Boşorod, de care aparţine satul Urisci, dă vina pe utilajele forestiere pentru starea drumului forestier şi spune că acesta va fi reparat cât oamenii să poate urca şi coborâ pe el, în siguranţă. Însă până la asfaltarea drumului, oamenii vor mai avea de aşteptat.


Gosopdărie din Ursici. ADEVRUL. Foto: Daniel Guţă

satul ursici adevarul

Şi satele Cioclovina, Măgurani, Prihodişte, aflate pe crestele din Munţii Orăştiei, întâmpină probleme similare, din cauza drumurilor de pământ, deteriorate odată cu venirea primăverii de utilajele forestiere.


Drumul spre Ursici. ADEVĂRUL

drum spre ursici foro daniel guta adevarul

S-au depopulat cu timpul, iar cei rămaşi în aşezările de munte trebuie să parcurgă mai mulţi kilometri prin noroaie până la drumurile asfaltate care duc spre satele din vale, unde îşi pot face aprovizionarea cu alimente.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Poiana Omului, locul legendar al dacilor. Priveliştile spectaculoase ale ţinutului din Munţii Orăştiei

VIDEO Peştera Cioclovina, sanctuarul antic plin de mistere care a ascuns o comoară nepreţuită

Secretul fabuloasei comori din Peştera Cioclovina: cum au fost găsite mii de podoabe vechi de peste trei milenii în măruntaiele pământului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite