Romsilva le cere turiştilor care merg în Parcul Național Grădiștea să nu mai rupă ghioceii sălbatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Regia Națională a Pădurilor Romsilva îi îndeamnă pe turiştii care aleg ca destinație Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina să protejeze natura.

Pentru că a venit primăvara, parcul natural aflat în Munții Șureanu, din județul Hunedoara, îşi întâmpină vizitatorii cu peisaje unice. Aici se află, printre multe alte frumuseţi ale naturii, cea mai mare poiană cu ghiocei sălbatici.

În fiecare an, în luna martie, odată cu topirea zăpezilor, poiana aflată la circa două ore de mers pe jos din fosta capitala a dacilor, Sarmisegetusa, se acoperă cu covoare de ghiocei sălbatici, iar excursioniştii atraşi de frumuseţea locului îşi fac apariţia aici în număr tot mai mare.

Tocmai de aceea, Regia Națională a Pădurilor Romsilva îi îndeamnă pe cei care ajung în această zonă să se bucure de frumusețea locului, să fotografieze, să privească, dar să nu mai rupă frumoasele exemplare.

„Pentru că ne mândrim cu frumusețea locurilor pe care le avem în grijă și dorim să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum înainte de astfel de imagini, rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante”, scrie Regia Națională a Pădurilor Romsilva, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ghioceii sălbatici (Leucojum vernum) de pe Platoul Vârtoapelor, numiţi şi luşte, sunt plante cu bulbi şi 3-5 frunze liniare, obtuze, din familia Amaryllidaceae. Florile sunt mari, albe şi plăcut mirositoare, solitare, mai rar câte două, într-o spată, iar fructul este o capsulă. Se găsesc, de obicei, în păduri, tufărişuri şi fâneţe umede.

Smulgerea bulbilor şi ruperea repetată a florilor afectează în timp capacitatea de reproducere a ghioceilor sălbatici, aşa că Romsilva, care şi în anii anteriori s-a confruntat cu astfel de intervenţii distructive ale turiştilor, face un apel la responsabilitate.

„Prin urmare, haideți să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre și să admirăm frumusețea ghioceilor în mod responsabil”, îndeamnă Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

„O fotografie sau doar privirea îndelungată să rămână modul nostru de a ne bucura de aceste minunate flori, fără a le răni și a afecta frumusețea naturală a lor, a mediului și peisajului în care se regăsesc”, mai transmite Romsilva.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.

În cuprinsul rezervației din Munții Șureanu se află numeroase comori ale naturii, dar și faimoasele ruinele ale cetăților dacice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite