Retezatul a adus din nou ghinion unor turişti din Germania. O femeie a fost salvată după ce i s-a făcut rău pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O turistă germană a rămas blocată în apropierea Vârfului Mare. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
O turistă germană a rămas blocată în apropierea Vârfului Mare. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O turistă din Germania a avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, după ce nu şi-a mai putut continua expediţia spre Vârful Mare din Retezat. Echipa de salvare a adus-o în siguranţă, transportând-o cu o targă mai mulţi kilometri.

Salvamontiştii şi jandarmii montani au intervenit miercuri, în ajutorul unei turiste germane căreia i s-a făcut rău în timp ce se afla pe un traseu din Masivul Retezat. Turista efectua o drumeţie împreună cu un alt german şi, la un moment dat, a acuzat o stare de slăbiciune şi dureri. Colegul său a sunat la numărul de urgenţă 112 şi din descrierea făcută de acesta, salvamontiştii au concluzionat că turiştii germani se aflau pe Şaua Lănciţului, între Cabana Baleia şi Vârful Mare.

„Şapte salvatori montani şi doi jandarmi au plecat spre locul în care se aflau cei doi turişti germani. După circa patru ore de mers, salvamontiştii au ajuns la faţa locului. Turista germană era deshidratată, prezenta o stare de slăbiciune şi dureri abdominale. Victima a fost imobilizată şi transportată cu o targă specială până la o maşină a Salvamont şi apoi la o ambulanţă SMURD”, a declarat  şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. În iulie, salvamontiştii din Hunedoara au avut 26 de intervenţii în şapte cazuri fiind nevoie de transportul victimelor pe o targa specială până la o ambulanţă SMURD.

Zilele trecute, un bărbat şi o femeie din Germania au fost loviţi de trăznet în Masivul Retezat.


Vă recomandăm şi:

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

S-au împlinit 17 ani de la una dintre cele mai mari catastrofe din ultimele decenii: timp de trei zile, între 12 şi 14 iulie 1999, ploile intense din Retezat au provocat viituri şi alunecări de teren, care au distrus un cămin muncitoresc de la poalele Barajului Gura Apelor, în care se aflau zeci de oameni. 14 persoane au murit. Totuşi, barajul lacul de acumulare a prevenit un dezastru cu urmări mult mai mari.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite