Proteste în Valea Jiului: peste 100 de mineri din Lupeni au ocupat curtea Complexului Energetic Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de angajaţi de la Exploatarea Minieră Lupeni au protestat, joi, în curtea Complexului Energetic Hunedoara. Şi minerii care urmau să intre în şut, în schimbul II, la Mina Vulcan, s-au solidarizat cu ortacii din Lupeni.

Peste 100 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au protestat, joi, în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani. Minerii care pichetează sediul CEH din Petroşani au solicitat anularea deciziei de întrerupere temporară a activităţii pentru personalul auxiliar, respectarea contractului colectiv de muncă şi asigurarea echipamentelor necesare pentru a-şi putea continua activitatea la locurile de muncă. De asemenea, au solicitat demiterea conducerii Complexului Energetic Hunedoara.

Liderii de sindicat au întocmit o listă cu revendicări, pe care au înaintat-o conducerii CEH, care cuprinde: demisia conducerii CEH, aprovizionarea de urgenţă cu materiale pentru continuarea activităţii în condiţii normale de lucru, anularea deciziei cu privire la ITA, anularea deciziei cu privire la transferal angajaţilor de la Preparaţia Coroieşti, PrestServ Petroşani şi Sucursala Lupeni şi respectarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate.

Potrivit unul comunicat de presă transmis de Complexul Energetic Hunedoara, directorul general Mihael Melczer şi directorul general adjunct Petre Nica au dialogat pe parcursul a mai multor ore cu delegaţii protestatarilor, prezentând constrângerile care grevează funcţionarea societăţii şi faptul că activitatea de producţie de energie şi de cărbune reuşeşte să se desfăşoare în parametri normali, în condiţiile în care materialele necesare sunt asigurate cu mare dificultate. „Nemulţumirile salariaţilor sunt, în parte, obiective, însă nu pot  fi soluţionate de către angajator în contextul în care, printr-o decizie a instanţei, societatea a fost scoasă din insolvenţă, moment în care conturile societăţii au fost blocate, nu înainte de a fi executate silit de către creditori, cu sume importante de bani”, a informat conducerea CEH.

În zilele de 4 şi 5 ianuarie, producţia de cărbune planificată a fi realizată la E.M. Lupeni se ridica la aproximativ 2.000 tone, iar nerealizarea acesteia a periclitat grav siguranţa aprovizionării ritmice cu cărbune a termocentralelor şi chiar funcţionarea acestora dată fiind perioada de iarnă în care, în orice moment, Dispeceratul Energetic Naţional poate solicita S. CEH-SA realizarea serviciilor tehnologice de sistem, au prezizat reprezentanţii CEH. Recuperarea producţiei aferente acestor două zile rămâne în sarcina conducerii executive a Sucursalei Exploatarea Minieră Lupeni.

Greva foamei la sediul CEH

Trei lideri sindicali, de la exploatările Lonea şi Livezeni şi de la Preparaţia Coroieşti, au continuat greva foamei, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, iar potrivit liderului sindical Ioan Ciubotaru, minerii care urmau să intre în Schimbul II, la EM Vulcan s-au solidarizat protestelor colegilor lor de la Lupeni şi au interrupt lucrul.

Probleme sunt şi la Mina Lonea, de unde nu a mai fost scos cărbune de peste două săptămâni, cele două abataje fiind oprite pentru că nu mai existau echipamentele de susţinere necesare în subteran.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. Tribunalul Hunedoara va decide, în următoarele zile, dacă va admite cererea CEH.

În prezent, circa  5.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la Termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.


Vă recomandăm şi:

Protestele minerilor şi cele de la Mintia s-au încheiat cu demisii în conducerea Complexului Energetic Huendoara

Acţiunile de protest ale minerilor din Valea Jiului şi ale angajaţilor Termocentralei Mintia au continuat miercuri, până la orele după-amiezii. În urma lor, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, precum şi funcţionari din conducerea Termocentralei Mintia au demisionat.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite