Proteste în Valea Jiului: minerii din Lupeni au oprit lucrul şi se plâng că nu mai au cu ce munci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ ADEVĂRUL.
FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ ADEVĂRUL.

Activitatea de producţie a fost oprită, miercuri dimineaţa, la Mina Lupeni din Valea Jiului, unde minerii din schimburile I şi II au refuzat să intre în subteran,susţinând că nu au echipamente necesare pentru a-şi desfăşura activitatea.

Angajaţii Exploatării Miniere Lupeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, au oprit activitatea, refuzând să intre în subteran. Cele câteva zeci de mineri care au iniţiat protestul se plâng că nu le-au fost asigurate condiţiile minime pentru a-şi desfăşura activitatea în siguranţă. Minerii de la mina Lupeni au refuzat sa mai intre astazi in subteran. Ei au cerut demisia conducerii CEH pe care o acuza ca le risca viata trimitându-i in subteran fara sa le asigure un minim necesar de echipamente de lucru.

„Oamenii nu au cu ce lucra, nu au piese de schimb, echipamente, ori alte componente. Nu mai sunt. Minerii au cerut demisia conducerii CEH pentru ca nu a respectat contractul colectiv de muncă, nu au respectat nici minimul de materiale pe care ar trebui să ni-l asigure ca să ne desfăşurăm activitatea. Oamenii strâng semnaturi pentru demisia conducerii”, a declarat Ion Ciubotaru, liderul de sindicat de la mina Lupeni, potrivit ziarului local cronicavj.ro.

În jurul prânzului, peste 100 de mineri de la Lupeni au plecat pe jos, de la mină spre centrul municipiului, iar liderii lor au anunţat că grupurile de protestatari se vor organiza pentru a-şi continua deplasarea spre sediul Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani.

„Faptul că societatea nu a intrat în insolvenţă a creat riscul opririi activităţii din cauza imposibilităţii achiziţionării materialelor de strictă necesitate, dar şi a echipamentelor de protecţie. Au fost găsite câteva soluţii pentru a nu se opri activitatea, însă e nevoie de reducerea drastică a cheltuielilor. Liderii de sindicat invocă motive care şi-au găsit rezolvarea, doar că ele vor fi realizabile cu efortul comun al tuturor”, a declarat Petre Nica, directorul adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, potrivit gazetadedimineata.ro.

Probleme sunt şi la Mina Lonea, de unde nu a mai fost scos cărbune de peste două săptămâni, cele două abataje fiind oprite pentru că nu mai existau echipamentele de susţinere necesare în subteran.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. Tribunalul Hunedoara va decide, în următoarele zile, dacă va admite cererea CEH.

În prezent, circa  5.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la Termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.


Vă recomandăm şi:

Protestele minerilor şi cele de la Mintia s-au încheiat cu demisii în conducerea Complexului Energetic Huendoara

Acţiunile de protest ale minerilor din Valea Jiului şi ale angajaţilor Termocentralei Mintia au continuat miercuri, până la orele după-amiezii. În urma lor, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, precum şi funcţionari din conducerea Termocentralei Mintia au demisionat.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite