Proiectele UE întârziate din Hunedoara: centrul de afaceri din fosta platformă siderurgică şi drumul spre Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucările la două proiecte derulate pe fonduri de la Uniunea Europeană în municipiul Hunedoara au avut întârzieri, iar Consiliul Local Hunedoara a aprobat prelungirea termenelor de execuţie. Toate lucrările ce se vor derula în 2016 vor fi achitate din fonduri de la bugetul local, însă reprezentanţii primăriei susţin că prelungirea contractelor este doar o măsură de precauţie.

Două proiecte derulate în Hunedoara, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, vor fi continuate în Hunedoara şi în 2016. Este voba de “Reabilitarea sitului industrial Hunedoara şi pregătirea lui pentru noi activităţi” şi „Reabilitarea DJ 687 Sântuhalm – Hunedoara, sector: KM 7 + 830 – KM 10 + 090”.

Reprezentanţii administraţiei locale susţin că au fost înştiinţaţi de Agenţia de Dezvoltare Regională să adopte, ca măsură de precauţie, hotărârile de prelungire a termenelor de finalizare a celor două proiecte pentru 30 iunie 2016. Altfel, există riscul să restituie sumele care Uniunea Europeană a finanţat realizarea lor.

Proiecte cu risc de întârzieri
„Pentru asigurarea funcţionalităţii proiectelor de investiţii incluse pe Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007 – 2013, respectiv până la data de 31.12.2015, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 a emis Instrucţiunea nr. 144/10.12.2015 pentru “încheierea de acte adiţionale de prelungire a duratei contractelor de finanţare care nu se finalizează în perioada de implementare, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectelor şi în vederea asigurării funcţionalităţii acestuia”. În cazul în care proiectele nu se vor finaliza din fonduri proprii ale beneficiarului până la 30 iunie 2016, contractele de finanţare vor fi reziliate, iar întreaga finanţare primită trebuie restituită”, se arată în expunerile de motive din cele două hotărâri.

Consiliul local a aprobat suma de 1.800.000 de lei ca valoare estimată a sumelor necesare finalizării fiecăruia dintre cele două proiecte. Acestea vor fi introduse în bugetul local al municipiului Hunedoara pe anul 2016. Primarul Viorel Arion a declarat că a fost înştiinţat de constructori că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul lunii decembrie, dar măsura de precauţie a fost necesară.

Proiectele UE cu risc
Proiectul de reabilitare a Drumului Judeţean 687 Sântuhalm – Hunedoara, pe sectorul km 7+830 – km 10+090, în lungime de 2,3 kilometri prevede reabilitarea a 28.000 de metri pătraţi de suprafaţă carosabilă, reabilitarea şi amenajarea a 4.000 de metri pătraţi de trotuare, montarea a 670 de metri de parapeţi metalici şi reabilitarea unui podeţ. Şoseaua va fi lărgită la patru benzi, mai puţin pe cele două poduri de la ieşirea din municipiu.

Proiectul noului parc de afaceri din Hunedoara prevede ecologizarea a 20 de hectare de teren pe care au funcţionat mai multe secţii din fostul combinat siderurgic al Hunedoarei, parcelarea terenurilor ecologizate, amenajarea de spaţii verzi pe 20 la sută din fiecare nouă parcelă care va fi cedată investitorilor şi înfiinţarea parcului de afaceri al cărui sediu va fi în clădirea aflată în prezent în construcţie.


Vă recomandăm şi:

Firmele care au lucrat la proiectele UE din Deva sunt somate cu procese pentru fondurile pierdute după întârzieri

Primarul Devei, Petru Mărginean, susţine că firmele care au executat proiectele pe fonduri de la Uniunea Europeană, care nu s-au finalizat până la sfârşitul acestui an sunt vinovate de întârzieri, iar constructorii vor fi chemaţi să achite finanţările pentru lucările pe care UE nu la va mai rambursa.

Autostrada A1 şi dilema nodului rutier: primăriile Devei şi Hunedoarei au cerut ca judeţul să nu rămână izolat faţă de cea mai importantă rută din vestul ţării

Autorităţile din judeţul Hunedoara au trimis o scrisoare deschisă prin care cer preşedintelui României şi mai multor instituţii ale statului român să se implice în realizarea unui nod rutier care să lege municipiile Deva şi Hunedoara la Autostrada A1. Conexiunea s-ar putea face la Sântuhalm sau la Şoimuş, potrivit iniţiatorilor scrisorii, însă cei care trebuie să decidă asupra soluţiei tehnice vor fi specialiştii.

Dezbatere aprinsă la primărie pe tema viitorului centru pietonal din Hunedoara

Proiectul centrului pietonal din Hunedoara a fost motiv de dispută între localnici, arhitecţi şi reprezentanţii Primăriei Hunedoara. Modificat de mai multe ori, proiectul a fost supus, miercuri, din nou, dezbaterii publice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite