Priveliştea feerică a telescaunului „de gheaţă” din Straja, reperul celui mai spectaculos traseu din masiv FOTO
0Telescaunul din Vârful Straja nu putut fi folosit în ultimii ani, însă a rămas un reper al staţiunii, pentru amatorii de expediţii montane.
Cel mai spectaculos telescaun din staţiunea montană Straja a fost inaugurat la începutul anului 2019, după o investiţie a municipalităţii Lupeni.
GALERIE FOTO CU TRASEUL STRAJA - PASUL VULCAN
Telescaunul din Vârful Straja urcă până la cota 1.868 metri, de unde călătorilor li se înfăţişează panorama masivelor Vâlcan şi Retezat.
Deşi autorităţile locale din Lupeni anunţau că investiţia va da un imbold turismului, telescaunul din Vârful Straja, propus ca reper al staţiunii şi pentru a asigura accesul pe pârtiile Canal şi Vârful Straja, nu a mai putut fi folosit în ultimii ani.
Staţia telescaunului Vârful Straja. Foto: Milică Savu
Iniţial, condiţiile meteorologice dificile şi îngheţarea instalaţiilor au fost motivele pentru oprirea funcţionării telescaunului. Recent, angajaţii primăriei au constatat că hoţii au devastat staţia de sus a telescaunului şi au furat mai multe componente metalice, în lipsa cărora este imposibilă utilizarea acestuia. În aceste zile, când zona alpină a Masivului Vâlcan este acoperită cu zăpadă, iar în staţiunea Straja sezonul de schi este în toi, telescaunul nefuncţional oferă turiştilor o privelişte aparte.
Coborârea spre Pasul Vulcan. Foto: Milică Savu
Staţia din Vârful Straja şi instalaţiile sale sunt acoperite complet de gheaţă şi zăpadă, construcţia pare să aştepte primele raze de soare ale primăverii, pentru a-şi începe dezgheţul.
Telescaunul îngheţat nu a fost abandonat complet în acestă iarnă. Turiştii îl consideră un reper al excursiile de pe creste pe traseul Staţiunea Straja – Pasul Vulcan.
Staţia telegondolei din Pasul Vulcan. Foto: Milică Savu
O astfel de expediţie durează circa cinci ore, dacă vremea se dovedeşte prietenoasă cu călătorii, spune Milică Savu, autorul mai multor fotografii de pe traseul montan. Milică împreună cu un grup de turişti pasionaţi de munte au urcat din staţiunea Straja până pe vârful Straja şi apoi au coborât în Pasul Vulcan, pentru a se bucura de mişcare şi de priveliştile de iarnă ale masivului.
Gorj văzut din Straja. Foto: Milică Savu
În 2011, când a fost inaugurată telegondola din Pasul Vulcan, autorităţile locale plănuiau continuarea traseului acesteia spre staţiunea învecinată Straja, aflată şi ea în Masivul Vâlcan, la circa cinci kilometri peste crestele montane. Instalaţiile de transport nu au mai fost construite pe sectorul dintre cele două zone turistice, astfel că legătura dintre cele două staţiuni a rămas doar drumul de munte, care poate fi parcurs pe jos, în timpul iernii.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Noua şosea din masivul Parâng, închisă circulaţiei pe timp de iarnă, la două luni de la inaugurare
Staţiunea Straja „fură” startul sezonului de iarnă. Cu ce surprize sunt aşteptaţi iubitorii muntelui
Colţii de piatră de la porţile Retezatului. Splendoarea defileurilor care se afundă în munţi VIDEO