PORTRET Dorin Bota, tânărul pentru care arta origami nu mai are secrete
0Tânărul a prins pasiune pentru arta modelelor de hârtie inspirat de una dintre cele mai populare legende japoneze apărute după cel de-al doilea război mondial.Pentru Dorin Bota, arta modelajului în hârtie aproape că nu mai are secrete.
Tânărul este pasionat de origami din perioada liceului şi, datorită plăcerii cu care lucrează, a devenit specialist în crearea obiectelor decorative. Arta origami este destul de complicată, spune hunedoreanul, iar atenţia, creativitatea şi răbdarea sunt esenţiale pentru persoanele care doresc să se perfecţioneze în modelaj.
„Am prins pasiune pentru origami inspirat şi de o povestioară japoneză, despre o fată în vârstă de 12 ani (Sadako Sasaki), care a fost cuprinsă de o boală gravă, ca efect al bombei atomice aruncate la Hiroshima, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Exista o legendă veche a locului, în care copilul a crezut. Potrivit acesteia, celui care face 1.000 de cocori din hârtie i se va împlini o dorinţă. Pe patul de spital, Sadako a început să confecţioneze origami. A decedat însă, înainte de a ajunge la cei 1.000 de cocori. De atunci, la statuia instaurată în memoria ei, vizitatori din întrega lume aduc, drept omagiu, origami în forma cocorilor”, a povestit Dorin.
Adriana Klein este dedicată pasiunii pentru pictură
Claudia Jude, pompierul care "fabrică" explozii
Raluca Covătaru, expertă în plante campioane
Mihaela Huda a dat schiul de performanţă pe munca în Poliţie
Arta care alungă stresul
Artistul origami reuşeşte să confecţioneze modele complicate, în numai câteva minute. I-au trebuit, însă, ore bune pentru a lucra la un dragon de hârtie, piesa care i-a pus cel mai mult răbdarea la încercare. „Origami este un mod de relaxare excelent. E folosit în educaţie, dar chiar şi în psihologie, ca mod de alungare a stresului. Din păcate, însă, cunosc prea puţini oameni care să fie pasionaţi de această artă ”, a adăugat tânărul.
În afara de origami, Dorin Bota este pasionat de arheologie, cicloturism şi citit. Îi plac cărţile SF şi ar vrea să ajungă în Munţii Alpi cu bicicleta. Până atunci, hunedoreanul se mulţumeşte cu excursiile „eco”, pe bicicletă, în vizită la cele mai frumoase obiective turistice din judeţ.
Întrebări şi răspunsuri:
Ce utilitate au piesele origami?
Ele sunt o formă de artă şi, ca utilitate, pot fi folosite ca obiecte de decor. Este impresionant ce poate fi realizat dintr-o bucată de hârtie.
Care a fost cea mai importantă descoperire arheologică la care ai participat?
Am lucrat în două veri pe şantiere arheologice. Lângă Arad, la Frumuşeni, am participat la descoperirea scheletului unui copil, despre care arheologii spuneau că pământul în care a fost înhumat era răvăşit.
De unde te inspiri pentru a crea origami?
Documentaţia se găseşte pe Internet şi din cărţi de specialitate. Unele piese au planuri aparent complicate, pe care trebuie să le urmezi cu stricteţe.
PROFIL
Născut: 15 noiembrie 1985, Brad
Studii: Absolvent Facultatea de Istorie şi Filologie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia
Experienţă: A lucrat ca arheolog
Familie: Necăsătorit