Petru Groza, cel mai controversat om politic din istoria Hunedoarei: s-au împlinit 131 de ani de la naşterea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Groza s-a născut în 7 decembrie 1884, în comuna Băcia din judeţul Hunedoara. Moşierul din Deva care a condus primul guvern comunist a rămas în istorie drept unul dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului XX.

În 7 decembrie s-au împlinit 131 de ani de la naşterea lui Petru Groza, considerat cel mai important om politic din istoria recentă a judeţului Hunedoara. Petru Groza a fost avocat, moşier cu o avere impresionantă şi politician. Deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român, deveanul a fost numit prim-ministru în primul guvern comunist al României, între 1945 si 1952, iar apoi a fost, până în 1958, preşedinte al Marii Adunări Naţionale.

Petru Groza a fost un personaj controversat al epocii sale.

"Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, era caracterizat Petru Groza, de jurnaliştii americani, la instalarea sa în fruntea primului guvern comunist din istoria României.

„Groza este orice altceva decât un proletar. E ceea ce sovieticii ar numi kulak – un fermier prosper. A fost între timp şi bancher, industriaş şi proprietar de hotel. Şi nu e membru al Partidului Comunist. Un mare moşier care conducea o reformă drastică de naţionalizare în agricultură, un capitalist care joacă rolul unui comunist. Un tip dur care vorbeşte ca un profesor. Acesta este Petru Groza al României”, continuau jurnaliştii americani în descrierea lui Petru Groza, din 1946 (Joachim Joester - corespondent al agenţiei de presă NEA din Statele Unite ale Americii).

Numeroase mituri au circulat pe seama lui Petru Groza.

Jurnalistul Pamfil Şeicaru îl ataca dur, într-un pamflet publicat în ziarul Curentul, în 30 martie 1931, cu titlul „D’apoi ţării“, considerându-l atins de nebunie.

„Bietul domn, Petre Groza, aşa de tânăr să pornească hai-hui pe meleagurile nebuniei. Omul are vedenii. Este chinuit chiar de pomenirea celor morţi. Ceea ce înseamnă că duhul nebuniei s-a înfipt adânc în firavu-i creer. Aşa începe boala. Iar primele manifestaţii arată semne rele. O internare ar fi absolut necesară, nu numai a scăpa pe bietul om de ghiarele sinistrei boli, dar pentru a se curma o confuzie. Domnul Petru Groza are boala de declaraţii, lumea nu ştie însă de trista întâmplare a minţii lui şubrezite, ci le ia drept bune. A declarat că-i ruşine ca fost ministru în Ţara Românească. D’apoi ţării! Să nu mai vorbim!“, scria Pamfil Şeicaru.

În genunchi, la Stalin

Corneliu Coposu a mărturisit că Petru Groza s-ar fi aruncat la picioarele liderului Uniunii Sovietice, Iosif V. Stalin, pentru a-l determina să îl accepte la conducerea guvernului. Scena, povestită de Groza, a fost redată în volumul „Corneliu Coposu – Dialoguri cu Vartan Arachelian”, astfel: „m-am apropiat de el. Acesta stătea pe un soi de cotineaţă, ceva mai înaltă ca podeaua. M-am aruncat în genunchi, i-am sărutat picioarele şi i-am spus: În sfârşit mi-am atins idealul de mic copil. Ziua asta va fi cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Stalin, vădit impresionat, m-a luat de braţ, m-a ridicat, m-a îmbrăţişat. Îi făcuse o impresie deosebită circul meu şi pe urmă l-am câştigat. Eram un teatralist fără pereche”, ar fi mărturisit Petru Groza.

Cum l-a forţat pe rege să abdice

Alte mărturii vorbesc despre cum l-a determinat pe regele Mihai I să abdice. În 29 decembrie 1947, Petru Groza pleca din Deva, unde se pregătise pentru petrecerea Revelionului, în Capitală, unde avea să se implice într-unul dintre cele mai importante evenimente din istoria recentă a României: înlăturarea regelui Mihai. Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu Dej au ajuns la palatul din şoseaua Kiseleff în dimineaţa zilei de 30 decembrie 1947, unde se afla regele Mihai şi regina mamă. „Ei bine, Majestate, a sosit timpul să aranjăm o despărţire prietenească. Trebuie să înţelegeţi că nu mai există în România loc pentru un rege”, au fost cuvintele pe care Groza i le-a adresat regelui Mihai, înaintându-i actul de abdicare. Tratativele au durat aproape trei ore, iar în final, regele Mihai a fost silit să abdice şi să părăsească ţara.

Afirma că este dac la origine

Petru Groza obişnuia să declare, potrivit unor istorici, „ultimul meu rege a fost Decebal, după moartea lui am devenit republican”. Era mândru de originile sale "dacice", potrivit propriilor relatări publicate în volumul Adio lumii vechi, publicat de Editura Compania. „Când sângele îmi clocotea mai fierbinte în vine, în toiul frământărilor noastre politice de pe atunci din Ardeal, mi se părea uneori că sunt de origine dacă, fiind mereu revoltat contra cotropitorilor romani ai împăratului Traian, care au năvălit în Dacia Felix pentru a încălca drepturile poporului dac şi a împinge la moarte prin sinucidere pe Decebal şi întregul său stat major”, scria Petru Groza, în memoriile sale.


Vă recomandăm şi:

Zece mituri despre Petru Groza: de ce s-a aruncat la picioarele lui Stalin, cât de mult se mândrea cu strămoşii daci şi cum a pus un plugar ministru al Agriculturii

Petru Groza, omul care a condus primul guvern comunist din istoria României, deşi nu a fost niciodată membru al Partidului Comunist Român, a rămas în istorie ca un personaj controversat. Pe seama celui supranumit „burghezul roşu” au circulat nenumărate poveşti şi mituri, unele dintre ele fiind cu totul fascinante.

Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare

Bancurile considerate "de prost gust" la mijlocul anilor 1940, după instaurarea regimului comunist, au trimis o mulţime de oameni în închisoare. Rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale arată cum erau oprimaţi cei care se opuneau noului sistem. chiar şi verbal.

Petru Groza, magnatul cu probleme penale: dosarele cu afaceri dubioase şi calomnii au zguduit România interbelică

CONTROVERSE Avocatul Petru Groza, fost şef de guvern, a fost în perioada interbelică unul dintre cei mai mari magnaţi ai ţării. Afacerile prospere i-au adus şi necazuri în justiţie. Arhivele naţionale din Hunedoara păstrează mai multe dosare în care omul politic era reclamat pentru infracţiuni economice, dar şi reclamant în procese de calomnie.

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist

„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

FOTO Povestea unei afaceri interbelice: cum a devenit Petru Groza chiriaş de lux în centrul istoric al Devei

Înainte de a deveni şeful primului guvern instaurat de comunişti, Petru Groza a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă. În pragul intrării României în cel de-al doilea război mondial, omul politic îşi permitea luxul de a plăti anual 250.000 de lei Primăriei Deva, drept chirie pentru un hotel, un restaurant şi o cafenea din centrul oraşului.

FOTO Povestea vilei de lux ridicată de Petru Groza în timpul crizei interbelice

Fostul şef al primului guvern comunist instaurat la 1946 a locuit în Deva, într-o casă cu o arhitectură cubistă, ce atrage atenţia turiştilor care ajung la poalele cetăţii.

FOTO Cum arăta interiorul vilei de lux a primului şef de guvern comunist din România, Petru Groza

Azi se împlinesc 68 de ani de la una dintre cele mai importante zile din istoria secolului XX în România. În 6 martie 1945 a avut loc instaurarea guvernului Petru Groza în România. La acea dată, sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru şi a guvernului în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite