Ore de chineză în limba engleză: zeci de elevi din oraşul Deva învaţă limba lui Confucius cu ajutorul a trei studente din ţara marelui zid
0Zhang Bei, Liu Qian şi Li Cai Yue sunt trei tinere originare din China. Deşi încă studente, săptămână de săptămână fetele predau limba şi cultura chineză elevilor de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din municipiul Deva, singurul din judeţul Hunedoara unde se învaţă aşa ceva.
Videoproiector, un calculator, cretă şi o tablă. Acestea sunt instrumentele pe care Zhang Bei, Liu Qian şi Li Cai Yue le folosesc atunci când schimbă locul din bancă cu cel de la catedră.
Studente în Sibiu, tinerele fac naveta săptămânal în municipiul Deva pentru a dezvălui câtorva zeci de elevi tainele limbii lui Confucius, dar şi cultura şi civilizaţia ţării din care provin. Orele de curs se desfăşoară în fiecare zi de vineri la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”. Profesoarele instruiesc patru grupe de şcolari, plecând de la cei de clasa a IV-a şi ajungând la adulţi, întrucât la lecţii participă chiar şi cadre didactice din cadrul şcolii devene.
„Ne aflăm în România de aproximativ zece luni. Este o ţară minunată, iar oamenii se poartă extraordinar cu noi. Am observat că românii au o cultură şi o tradiţie foarte bogată. Ne place îndeosebi mâncarea tradiţională de aici”, a declarat Zhang Bei. Deşi profesoară în Deva, alături de celelalte două colege ale sale, Zhang Bei este încă la stadiul de „învăţăcel”, întrucât studiază limba română la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Facultatea de Litere şi Arte. Tânăra a adăugat că nu este uşor să te adaptezi la diferenţa mare de climă şi decor, însă îi plac plaiurile mioritice şi consideră experienţa una nemaipomenită.
CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE CU ZHANG BEI!
Întâmplare cu noroc
Fetele au ajuns în oraşul de la poalele Cetăţii în urma unui parteneriat încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” şi ULBS. „Acum câţiva ani, un chinez care locuia în Deva a venit la noi la liceu pentru a-l ajuta să înveţe să cânte la pian. Acesta ne-a spus despre Institutul Confucius din Sibiu, cu care ulterior am luat legătura în vederea unei eventuale colaborări. Reprezentanţii săi ne-au vizitat în scurt timp, ne-au întrebat ce posibilităţi oferim pentru desfăşurarea orelor de curs şi dacă există persoane interesate. Performanţele şi rezultatele liceului nostru au contat foarte mult”, a declarat directorul şcolii devene, Gheorghe Mihuţ. Vizitele Deva-Sibiu au început în 2009, iar în mai 2010 tot ceea ce era pe hârtie a devenit realitate.
CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE CU LIU QIAN!
Faci chineză dacă şti engleză
Cursurile propriu-zise de limba şi literatura chineză au fost puse în practică. „Elevii care merg la aceste cursuri trebuie să ştie engleză cel puţin de nivel mediu, întrucât predarea se face atât în română, dar şi în limba engleză”, a adăugat Gheorghe Mihuţ. Directorul a urmat el însuşi ore de chineză, însă în Beijing. A precizat că experienţa a fost una cât se poate de interesantă, mai ales că teoria era urmată întotdeauna de practică. Expresiile uzuale care i-au fost predate le-a pus în aplicare într-un magazin chinezesc, unde a trebuit să se descurce singur pentru achiziţionarea a diferite produse. Interesant a fost şi faptul că voluntarii chinezi cu care a interacţionat au adoptat câte un prenume englez pentru a facilita conversaţia. Simultan, profesoarele venite din China în România au adoptat câte un prenume românesc, precum Luciana.
Dificil, nu imposibil
Deşi pare greu la o primă vedere, elevii din Deva se arată foarte preocupaţi de însuşirea limbii şi culturii chineze. Tiberia este încă la ciclul primar, însă asta nu a împiedicat-o să participe la cursuri. „Mă pasionează foarte mult limbile străine, iar chineza mi se pare deosebită. Este un pic dificilă, însă dacă eşti îndrumată nu este imposibilă. În plus, efortul merită din plin, mai ales dacă vrei ca într-o zi să ajungi în China şi să vorbeşti fluent limba de acolo”, a declarat Tiberia Cercea, elevă în clasa a IV-a.
CLICK PE POZĂ PENTRU ALTĂ FOTOGALERIE!
Evans Lazăr, un coleg de şcoală, este în an terminal de liceu şi s-a înscris la clasele de chineză mai mult din curiozitate. „Sunt interesante. Ce mi se pare mai greu cred că vizează caracterele, care sunt dificil de scris. Sper totuşi ca într-o zi să vorbesc chineza la fel ca şi engleza”, a spus tânărul din clasa XII-a. Deşi va termina în curând liceul şi are mult de învăţat, acesta a precizat că îşi face timp şi pentru chineză pentru că îi place, iar ceea ce te pasionează se poate învăţa fără prea mult efort.
Cursurile de limbă şi literatură chineză care se desfăşoară la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva se vor încheia în luna iunie, şcoala dispunând de aproximativ 50 de volume în limba lui Confucius. Pe lângă orele teoretice de studiu, conducerea liceului devean implică reprezentanţii Institutului Confucius în majoritatea activităţilor artistice pe care le desfăşoară, plecând de la cele muzicale până la cele plastice.