Video Mii de oameni la marea sărbătoare a oierilor. Tradiția milenară s-a păstrat în munții Șureanu VIDEO
0Mii de oameni au venit, duminică, la sărbătoarea oierilor, Țurcana Regina munților, organizată în satul Costești din Hunedoara, aflat la poalele celor Munților Șureanu, un loc al stânelor tradiționale.
Peste 5.000 de oameni au participat, duminică, la sărbătoarea crescătorilor de oi, „Țurcana Regina munților”, organizată în satul Costești din Hunedoara (video), la poalele cetăților dacice.
Sărbătoarea oierilor a ajuns la a 18-a ediție și este locul de întâlnire al crescătorilor de animale din întreaga țară.
De la primele ore ale dimineții de duminică, câmpul de la ieșirea din satul Costești din Hunedoara, spre cetățile dacice, a devenit neîncăpător pentru miile de oameni ajunși aici.
Unii au fost interesați de petrecerea cu muzică folclorică și de mâncărurile tradiționale specifice așezărilor pastorale, alții au venit pentru a vizita târgul la care au fost prezentate și premiate oile cele mai de fală ale ciobanilor.
Unii localnici din satul Costești din Hunedoara au profitat din plin de aglomerație și de insuficiența locurilor de parcare apropiate de locul sărbătorii și cerut taxe de până la 30 de lei pentru a-i lăsa pe vizitatori să își parcheze mașinile în curțile sau pe terenurile lor.
În alte locuri, libere, aflate la unu – trei kilometri de târgul de la Costești, șoferii au putut să își lase mașinile pe pășunile de pe pantele abrupte ce mărginesc Valea Grădiștii din Hunedoara.
„Am venit în fiecare din ultimii ani la sărbătoarea oierilor din Costești. A fost mai aglomerat ca niciodată, semn că oamenii sunt interesați de creșterea animalelor, iar în zona noastră încă sunt numeroși oameni care au ținut la tradiția oieritului”, spune un localnic din Boșorod.
Munții Șureanu, ținutul stânelor arhaice
Din cele mai vechi timpuri, plaiurile din Munții Șureanu au fost tranzitate de păstorii turmelor de oi aflate în transhumanță, iar rămășițele mai multor așezări dacice, presupuse stâne și adăposturi pastorale s-au păstrat până în prezent.
În Munții Șureanu, pe culmile cele mai îndepărtate de așezările umane, s-au păstrat de aproape două milenii rămășițele unor stâne dacice, potrivit arheologilor care le-au cercetat în anii ´50.
Locurile au rămas apoi în anonimat, din cauza traseelor mai puțin accesibile până la ele. În jurul lor, sate de munte ca Ursici (video), Târsa ori Cioclovina, dar și cătune ca Fundătura ponorului și Ponorici au fost înființate de păstori.
Poiana Omului (video), răscrucea de plaiuri aflată în apropiere de Costești, la marginea satului Târsa din Munții Șureanu, a fost din timpuri arhaice locul de întâlnire al păstorilor aflați cu turmele în transhumanță.
„Aici, la Poiana Omului era un lucru foarte mare. Coborau ciopoarele de oi, erau mii de oi care se aduceau în acest loc, care erau băgate la oboare și se alegeau aici, iar ciobanii erau tocmiți tot aici”, spunea Duțu Jurj, unul dintre puținii ciobani rămași în Poiana Omului.
Drumurile ciobanilor care trec prin Poiana Omului duc spre pășunile alpine din Retezat, Șureanu, Țarcu și Cindrel. Traversează ținuturi sălbatice, cu un număr mic de așezări umane și puțini locuitori.