Video Lacul lebedelor din Hunedoara, atracție turistică. O familie de lebede, vedetă pe malul Streiului VIDEO

0
Publicat:

O pereche de lebede stăpânește o baltă din vecinătatea râului Strei. Păsările sălbatice, care au apărut aici în urmă cu doi ani, s-au obișnuit cu prezența oamenilor și au devenit o atracție a locului.

Un iaz aflat în apropiere de râul Strei din Hunedoara a devenit habitatul ideal pentru o pereche de lebede, venite aici în primăvara anului 2021.

De atunci, păsările sălbatice au rămas aproape nedespărțite de balta (video) în care și-au construit un adăpost trainic, ascuns de privirile localnicilor, în mijlocul unui stufăriș.

Lebăda de malul Streiului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Lebăda de malul Streiului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lacul lebedelor din Hunedoara

Femela a depus ouă în cuib și este văzută mai rar plimbându-se pe luciul apei. În schimb, masculul este mai curajos, iar prezența oamenilor nu pare să îl intimideze.

„Venim uneori cu copiii, pe malul apei, pentru a vedea lebedele, cărora le mai aducem bucăți de pâine și de biscuiți. La vederea noastră, masculul se apropie de mal. Uneori încearcă să ne arate că am intrat pe teritoriul său, înfoind-se și scoțând sunete de alertă, însă dacă îi aruncăm hrană se apropie de ea și ciugulește”, spune Mioara, o tânără venită pe malul apei.

Terenul pe care se află „lacul lebedelor” a fost împrejmuit cu gard de sârmă pentru că este folosit ca pășune pentru vite. A fost și curățat, astfel, față de anii trecuți, când iazul și malurile sale erau împânzite de gunoaiele aruncate de turiști, locul este mai curat.

Lebedele sunt păsări acvatice mari, aparţinând familiei Anatidae. Pot fi recunoscute după gâtul curbat şi după penajul alb (sau negru pentru unele specii). În România sunt întâlnite patru specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda de vară (Cygnus olor) şi lebăda mică (Cygnus columbianus) şi, în unele grădini zoologice, lebăda neagră (Cygnus atratus).

Râul Strei din Hunedoara are o faună diversă

Râul Strei din Hunedoara (video), pe cursul căruia s-au format mai multe bălți și au fost înființate lacuri de acumulare, în zona Hațeg – Călan, izvorăşte din Munţii Şureanu şi curge pe o distanţă de 90 de kilometri, prin Ţara Haţegului și ținuturile Hunedoarei până la vârsarea în Râul Mureş.

În Strei, numit Sargeţia în Antichitate, regele Decebal şi-ar fi îngropat comorile uriaşe de aur, multe dintre ele descoperite de romani, altele scoase la iveală în secolul al XVI-lea.

Comorile actuale ale râului sunt fauna bogată în peşti şi păsări sălbatice. De asemenea, trei hidrocentrale au fost construite în ultimele decenii pe cursul inferior al Streiului: la Subcetate, Plopi și Bretea Română.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite