Hunedoreanul Alexandru Turi are acasa un muzeu personal de cărţi poştale
0În cei aproape 30 de ani de când este colecţionar, deveanul a strâns peste 15.000 de vederi şi cărţi poştale, unele din cele mai exotice ţări. Alexandru Gheorghe Turi a avut de mic două mari pasiuni. Prima a fost fotbalul, pe care nu l-a practicat decât cu sufletul, din cauza unei afecţiuni cardiace. Deveanul s-a concentrat totuşi pe cea de-a doua patimă a lui: colecţiile.
În adolescenţă, „din cauza prietenilor”, a început să strângă cărţi poştale şi vederi, iar acest hobby nu l-a mai părăsit. Deveanul se poate mândri cu o colecţie impresionantă de vederi, cărţi poştale, insigne şi cartele telefonice. În total, în muzeul amenajat în propria locuinţă, a adunat peste 15.000 de astfel de obiecte, provenite din aproape 200 de ţări.
Deva, colecţia preferată
„Unele dintre vederi le am din Vanatu sau Nauru, două ţări pe care le găsim cu greu pe hartă. Imaginile, pe care am reuşit să mi le procur prin intermediul internetului, înfăţişează arhipelaguri de o frumuseţe exotică”, povesteşte colecţionarul.
Privind la numărul mare de cărţi poştale strânse de-alungul ultimilor 30 de ani, Alexandru Turi are nevoie de ceva mai mult timp pentru a găsi imaginea favorită.
Rămâne ataşat de cele care înfăţişează oraşul Deva, în trecut, iar unele dintre imaginile pe care le deţine sunt chiar mai vechi de un secol. Imaginilor despre Deva li se adaugă cele editate chiar de hunedorean. „Am propria mea ediţie de cărţi poştale, pe tema stadioanelor din ţară. Stadioanele Mureşul Deva şi cel al CFR Cluj sunt «piesele» principale ale colecţiei pe care am editat-o”, a povestit Alexandru.
Pasiunea leagă prietenii
Nemulţumit uneori că statutul de colecţionar l-a făcut să se confrunte cu prejudecăţile pe care mulţi oameni le au faţă de practicanţii acestui hobby, Alexandru Turi găseşte imediat, drept compensaţie, partea frumoasă a pasiunii sale.
„Mi-am făcut prieteni în Argentina, Germania, Paraguay, de la care am primit cărţi poştale. Faptul de a fi colecţionar te transformă într-o persoană socială”, consideră deveanul, care în ultimii ani i-a adăugat colecţiei de cărţi poştale şi o serie inedită de cartele telefonice. Acestea din urmă, în marea lor parte, provin din Occident, iar ceea ce atrage la ele este frumuseţea şi culoarea imaginilor înfăţişate.
Întrebări şi răspunsuri
Ce intră în planurile tale de colecţionar?
Am început de ceva timp să adun insigne. Chiar am participat la un eveniment dedicat colecţionarilor acestor obiecte şi mă pregătesc să particip şi la alte târguri.
Care sunt colecţiile de care v-aţi ataşat?
La unele dintre vederi pe care le-am primit de la soţia unui colecţionar care a decedat ţin foarte mult. Înfăţişează peisaje şi au pentru mine valoare sentimentală.
ll Care este calitatea cea mai importantă pentru un colecţionar?
Trebuie să iubească frumosul, iar restul vine de la sine. Pentru mine a fost mai uşor să merg pe acest drum şi pentru că am avut talent la desen şi mi-a plăcut arta.
Ce-i place
Una dintre plăcerile sale este să imortalizeze, cu ajutorul aparatului de fotografiat, splendorile naturii. „O dată, am ieşit cu aparatul de fotografiat şi am observat un copac ale cărui frunze se scăldau în razele soarelui. Au fost cele mai frumoase fotografi”, spune Alexandru Turi.
Ce nu-i place
Colecţionarul este nemulţumit de egoismul unora dintre semenii săi. El susţine că persoanele care se pot detaşa de propriul ego pot deveni mai buni. De asemenea, o altă trăsătură cu care Alexandru Turi nu este de acord este intoleranţa. „Nu reuşesc să îi înţeleg pe oamenii intoleranţi”, mărturiseşte deveanul.
Profil:
Născut. 13 aprilie 1968, Deva
Studii. Absolvent
Liceul „Traian” din Deva
Experienţă. A lucrat ca topograf
Familie.
Necăsătorit