Hunedoara: Magistraţii Judecătoriei Deva sunt „îngropaţi” în dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Magistraţii Judecătoriei Deva sunt „îngropaţi” în dosare
Hunedoara: Magistraţii Judecătoriei Deva sunt „îngropaţi” în dosare

La unele dintre şedinţe, judecătorii deveni au de soluţionat într-o singură zi şi câte 100 de cauze. 

Situaţie nemaiîntâlnită la Judecătoria Deva, o instanţă afectată din plin de lipsa de personal. Ieri, într-o singură zi de şedinţă, un judecător a trebuit să intre în sala de judecată cu peste 100 de dosare de soluţionat. Mai exact, a condus 102 procese de drept civil: divorţuri, somaţii, anulări ale unor procese verbale de contravenţii, evacuări, ordonanţe preşidinţiale, rezilieri de contracte şi altele.

Citeşte şi:

Cazul nu este singular. La majoritatea şedinţelor de judecată la secţia civilă, magistraţii instanţei din reşedinţa de judeţ au de soluţionat zeci de dosare. Uneori, povestesc judecătorii, pentru a face faţă volumului mare de dosare (peste 500 de cauze repartizate, în medie, fiecăruia dintre magistraţi), ei sunt nevoiţi să rămână peste program, chiar şi până la orele nopţii.

Criză de magistraţi

„Ne confruntăm cu un deficit de personal, în special în această perioadă, când o judecătoare se află în concediu de maternitate iar un alt magistrat este în concediu pentru o perioadă de două luni, pentru a-şi susţine definitivatul în magistratură”, a precizat judecătorul Cornelia Filimon, purtătorul de cuvânt al instanţei din Deva. Astfel, dacă în schema de personal instituţiei îi sunt repartizate 16 posturi de magistraţi, în prezent, doar 11 sunt ocupate. Din cei 11 judecători, doi se află în concediu, dosarele lor fiind repartizate celorlalţi colegi.

Mai mult de lucru

Potrivit statisticilor Judecătoriei Deva, numărul proceselor înregistrate de la începutul anului pe rolul instanţei a crescut cu 2.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai simţitoare creştere au avut-o procesele de executare silită a rău-platnicilor.
De la 1 ianuarie 2009, la Judecătoria Deva au fost trimise pentru soluţionare aproximativ 8.500 de dosare. Volumul de lucru al magistraţilor este de trei ori mai mare, susţin ei, decât ar trebuie să fie în mod normal.

image
image
image


Întârzierile provoacă nemulţumiri
Pe de altă parte, unii dintre clienţii instanţelor se plâng că, din cauza numărului mare de procese, pierd timp preţios în sălile de judecată. "Am primit o amendă în trafic, de la Poliţia Rutieră, pe care am contestat-o la judecătorie. În cele din urmă mi s-a dat câştig de cauză, dar am pierdut timp preţios şi bani cu un proces despre care am sperat că va fi doar o formalitate. La primul termen am aşteptat o jumătate de zi să îmi vină rândul să fiu ascultat. A fost foarte stresant şi nu aş mai vrea să ajung niciodată în faţa judecătorilor", a spus Leo, un taximetrist din Deva.
Avocaţii susţin, la rândul lor, că hunedorenii pe care îi reprezintă în procese sunt, în general, nemulţumiţi de tărăgănarea judecării dosarelor, pusă pe seama volumului mare de lucru din instanţe. "Totuşi, când un judecător intră cu 40 - 60 de dosare într-o şedinţă de judecată, ei sunt de înţeles pentru întârzierile judecării cauzelor", spune V.H., un avocat hunedorean. 

„Îngropaţi” în dosare
Judecătoria Deva poate fi comparată, în ce priveşte numărul de dosare primite spre soluţionare, cu Tribunalul Sibiu şi Tribunalul Cluj. Fiecare din cele trei instanţe a înregistrat în 2008, potrivit unui bilanţ al Consiliului Superior al Magistraturii, aproximativ 10.500 de cauze. Acelaşi număr de dosare a fost trimis spre soluţionare magistraţilor Judecătoriei Petroşani, iar judecătorii din Hunedoara au avut de dat sentinţa în 4.382 de procese. La Tribunalul Hunedoara au fost înregistrate 17.500 de dosare. Volumul de lucru al magistraţilor hunedoreni a crescut în acest an, faţă de 2008.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite