Hunedoara: Cristian Roman cel mai tânăr doctor în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Cristian Roman cel mai tânăr doctor în istorie
Hunedoara: Cristian Roman cel mai tânăr doctor în istorie

Interesat de istorie din copilărie, specialistul, actualmente arheolog la Castelul Corvinilor, a ajuns cel mai tânăr doctor în istorie, la doar 32 de ani.

Profil
Născut - 18.05.1975.
Studii - Doctor în istorie, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu „Nicolae Lupu”, Sibiu.
Profesie - Muzeograf-arheolog
Familie - Căsătorit, nu are copii.

Cristian Roman a devenit pasionat de istorie pe când avea doar şapte ani. „Am văzut o emisiune făcută de Daicoviciu în Munţii Orăştiei şi îmi amintesc că atunci mi-am dorit ca exact acelaşi lucru să îl fac şi eu. Orice copil se vrea a fi un mic Indiana Jones”, a povestit Cristian.

A terminat liceul „Octavian Goga”, din Sibiu, specializarea filologie-istorie şi, după zece ani de muncă pentru teza de doctorat, a devenit cel mai tânăr doctor în istorie, la numai 32 de ani. Adaugă, însă, că „a fost luat, între timp, de un alt coleg, mai tânăr”.

De la Sibiu, la Hunedoara

În 1997 a ales să „rămână în sistem” şi a dat concurs pentru un post de muzeograf la Castelul Corvinilor.
„Sistemul din Sibiu nu era atât de deschis, plus că muzeul de acolo nu avea şantiere”, a menţionat Cristian Roman, care după ce s-a căsătorit, a adus-o şi pe soţia lui, Delia, la Hunedoara. Acum, tânărul, care a publicat mai multe studii, articole şi este coautor al mai multor volume, a devenit şi specialistul numărul unu din ţară în domeniul habitatului uman în peşterile din sud-vestul Transilvaniei.

Cimitir dacic

Cele mai vechi urme ale unei comunităţi pe care „le-a săpat” în judeţ sunt cele de la Peştera Cauce, din Cerişor, vestigiile de aici fiind vechi de peste 8.000 de ani. Arheologul de la Hunedoara consideră că descoperirea cea mai importantă din cariera sa este chiar cimitirul dacic de pe platoul din grădina Castelului Corvinilor. Aici, o echipă întreagă a lucrat la dezgroparea a 52 de defuncţi, dintre care 35 de schelete au aparţinut unor copii cu vârste mai mici de şase ani, restul fiind copii sau tineri. „Deocamdată nu ştiu unde erau incinerate trupurile defuncţilor, pentru că în unele dintre cazuri am găsit resturi umane arse, îngropate direct în pământ sau în urne”, a povestit istoricul.

Roman adaugă că descoperirea cimitirului pentru copii şi tineri este unică pentru tot teritoriul Daciei preromane.

Voluntar la cursul de istorie locală

Se entuziasmează când îşi aminteşte cum a început un curs de istorie locală la elevii de clasa a patra şi povesteşte cât de încântaţi au fost copiii, pe care i-a pus chiar şi la flotat solul din şantierul castelului. În plus, are în vedere şi un proiect de refacere a sobelor de cahle, în valoare de 50.000 de euro, acestea urmând să fie refăcute după piesele originale din secolele XV-XVIII.

Întrebări şi răspunsuri
Care este principala problemă cu care se confruntă arheologia în România?
Lipsa de finanţare. Cam 95 % din săpături sunt făcute în baza finanţărilor asigurate de beneficiari, proprietarii de case, firme sau companii care vor să construiască în perimetre cu potenţial şi care trebuie să facă, mai întâi, o descărcare arheologică.

Care sunt perimetrele cu potenţial arheologic din Hunedoara?
Sunt cinci zone, în total: Castelul Corvinilor, Biserica Sfântul Nicolae, Buituri, Gară şi Piaţa Obor.

Care este obiectul cel mai valoros pe care l-aţi găsit în timpul săpăturilor?
Noi nu gândim în termenii aceştia, ci ne întrebăm ce context clarifică o anumită descoperire. Dacă e vorba, să zic, de fiorul descoperirii, atunci poate fi un simplu ciob pictat, dezgropat la Turdaş, în timpul şantierelor la care am participat.

ce-i place
„Muntele. Îmi place să merg în Şureanu, Retezat, Trascău, îmi place muzica bună şi oamenii isteţi. De asemenea, intenţionez să continui cursul de istorie locală şi mi-ar plăcea să organizez un cerc de istorie”, a spus arheologul.
ce nu-i place
„Că timpul îmi este un mare inamic. Îmi planific multe lucruri, pe care nu reuşesc să le fac. Şi cred că hunedorenii nu îşi cunosc suficient de bine trecutul, deşi numai cunoscându-l şi-ar putea promova cultura”, a mai spus tânărul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite