FOTO Splendoarea din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Aici se află „Palma lui Dumnezeu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna în Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina. FOTO: Remus Suciu.  15
Iarna în Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina. FOTO: Remus Suciu.  15

Primii fulgi de zăpadă au dat strălucire peisajelor de basm din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, locul cetăţilor dacice şi al „Palmei lui Dumnezeu” (Fundătura Ponorului).

Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina se întinde pe aproape 40.000 de hectare în Munţii Şureanu, iar între limitele sale, în satele şi cătunele risipte pe creste şi în văi şi înconjurate de păduri locuiesc doar câteva sute de oameni.

GALERIE FOTO

Drumurile greu accesibile iarna şi potecile de munte îi duc pe călători spre locuri de poveste: ruinele legendare ale cetăţilor dacice, peşterile misterioase din zona Cioclovinei, Fundătura Ponorului - numită popular şi Palma lui Dumnezeu, Poiana Omului, Vârful Godeanu.

Priveliştile de vis din ţinutul sălbatic capătă strălucire odată cu primele ninsori. Imaginile realizate de fotograful Remus Suciu arată splendoarea iernii din Parcul Naţional Grădiştea Muncelului – Coclovina.


Foto: Remus Suciu

iarna in parcul gradstea muncelului foto remus suciu

Parcul Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina a fost înfiinţat în 1979, iar din anul 2000 a fost declarat arie protejată de interes naţional. Este situat în Munţii Şureanu, cu subdiviziunile Munţii Orăştiei şi Munţii Sebeşului, fiind mărginit de depresiunile Haţegului şi Orăştiei.

Pădurile ocupă peste 70 la sută din suprafaţa Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina, o rezervaţie care cuprinde mai mult de 38.000 de hectare, în Munţii Şureanu.

Satul Costeşti este principalul punct de acces în rezervaţia naturală şi spre cetăţile dacice, dar turiştii pot ajunge pe traseele parcului şi din localităţile Măgureni, Boşorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia şi de pe văile Streiului şi Băniţei.


Foto: Remus Suciu

iarna in parcul gradstea muncelului foto remus suciu

Vizitarea Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina se face numai pe drumurile deschise accesului public şi pe traseele turistice marcate cu semne convenţionale specifice, cu respectarea eventualelor restricţii, informează administraţia parcului natural. Cei care plănuiesc excursii mai lungi în parc sunt sfătuiţi să se doteze cu hărţi, busole sau GPS-uri, încălţăminte adecvată pentru munte, truse de prim ajutor, lanterne şi saci menajeri. Şi trebuie să ţină cont de avertizările meteorologice, mai spun administratorii rezervaţiei, dar şi de numeroasele animale sălbatice din aria protejată.


Foto: Remus Suciu

iarna in parcul gradstea muncelului foto remus suciu

Trasee turistice amenajate în Parcul Natural Grădiştea Muncelului
•    Baru - Valea Streiului - Vârful Lola - Vârful Bulzului - Vârful Porumbelu Mare
•    Costeşti - Cetatea Blidaru - Leurdana - Tîrsa - Poiana Omului - Vârful Rudii - Culmea Meleia - Vârful Tîmpu -
•    Şaua Steaua Mare - Vârful Godeanu
•    Luncani - Peştera Cioclovina - Peştera Ponorici - Cheile Şura Mare - Ohaba Ponor
•    Podul Gerosu - Dealul Muncelului - Cetatea Feţele Albe - Valea Albă - Sarmizegetusa Regia
•    Costeşti - Valea Grădiştei - Dealul Grădiştei - Cetatea Sarmizegetusa Regia - Muncel - Vârful Godeanu


Foto: Remus Suciu.

iarna in parcul gradstea muncelului foto remus suciu

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Satele tăcute din munţi, ascunse în ţinutul dacilor. Cum trăiesc românii în cătunele din Grădiştea Muncelului

VIDEO Imagini rare din rezervaţia aflată în Munţii Şureanu: locul secret de scăldat pe care îl împart urşii cu zeci de mistreţi

FOTO Tărâmul de vis al cetăţilor dacice: Parcul Natural Grădiştea Muncelului. Povestea ultimului locuitor dintr-un sat invizibil pe harta judeţului Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite