Fostul primar din Lupeni, Cornel Resmeriţă, a ajuns în instanţă, în dosarul afacerii ilegale de zece milioane de lei
0Tribunalul Hunedoara l-a chemat în faţa instanţei, pe Cornel Resperiţă, fostul primar al municipiului Lupeni, acuzat de abuz în serviciu în atribuirea ilegală de către primărie a unui contract de zece milioane de lei, afaceristului Dorel Gărdean.
Tribunalul Hunedoara a dispus amânarea soluţionării dosarului penal în care este judecat Cornel Resmeriţă, fostul primar al municipiului Lupeni, pentru abuz în serviciu, în atribuirea ilegală a unui contract de zece milioane de lei, supraevaluat, firmei unui afacerist din Valea Jiului. „A fost amânată cauza faţă de cererea formulată de apărătorul ales al inculpatului Gărdean Miron, privind amânarea cauzei din motive medicale”, a informat instanţa.
Afaceri cu proiecte UE
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriţă Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gărdean Miron Dorel, a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Acest contract a fost atribuit de inculpaţii Cornel Resmeriţă şi Condoiu Cristofor-Alin cu încălcarea atribuţiilor de serviciu care le reveneau conform dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea preţului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA. Mai mult, deşi cei doi inculpaţi cunoşteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a staţiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceştia au acceptat preţul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale”, a informat DNA.
Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, au completat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Primăria municipiului Lupeni s-a constituit parte civilă în cauză, iar anchetatorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea celor trei inculpaţi. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În luna februarie a anului trecut primarul Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA şi reţinut şi arestat preventiv pentru o lună. Ulterior a fost trimis în arest la domiciliu, iar în prezent este judecat în stare de libertate.
Ce avere are „baronul din Lupeni”
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, de anul trecut, Cornel Resmeriţă deţinea un teren de 300 de metri pătraţi, cumpărat în 1997 în localitatea Uricani. Mai avea un teren, în Lupeni, cu o suprafaţă de 270 de metri pătraţi, dobândit în anul 1996, împreună cu fratele său, Marinică Resmeriţă. Împreună cu soţia sa Lucia, Cornel Resmeriţă mai deţinea în Lupeni un teren intravilan în suprafaţă de 155,16 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat în anul 2005. Cornel Resmeriţă şi soţia sa mai deţin împreună o vilă în Lupeni, imobilul în suprafaţă de 265,05 metri pătraţi fiind cumpărat în anul 2005. Primarul din Lupeni şi-a construit, în perioada 1995 - 1996, o casă de vacanţă în suprafaţă de 220 de metri pătraţi la Uricani. În perioada 1996 - 2003, soţia şi fratele primarului au cumpărat, în Lupeni, spaţii comerciale în suprafaţă de 970 de metri pătraţi. Tot Cornel Resmeriţă este, din 2005, proprietarul unei case de vacanţă în staţiunea montană Straja, în suprafaţă de 80 metri pătraţi. Avea şi bijuterii în valoare de 7.000 de dolari, un cont curent şi un depozit bancar în sumă de 32.000 de lei.
Vă recomandăm şi:
Nicolae Timiş este judecat pentru că în perioada în care a fost primar al oraşului Haţeg a plătit ilegal o angajată a primăriei, deşi aceasta lucra pentru firma soţiei sale. Fostul primar a fost achitat în primă instanţă, dar dosarul a fost trimis spre soluţionare la Curtea de Apel Alba Iulia.
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-unul dintre cele mai controversate cazuri de omor. Vili Rupa, autointitulat „justiţiarul de Hunedoara”, a fost trimis în judecată în 2014, fiind acuzat de moartea unui hunedorean.
Un recidivist din Valea Jiului, eliberat condiţionat anul trecut, după ce a ispăşit o condamnare pentru violarea unei minore de 12 ani, a fost reţinut pentru patru tâlhării şi pentru agresarea sexuală a unei prostituate.